Letonija bi trebalo da uvede obaveznu regrutaciju žena, rekao je 27. avgusta ministar odbrane te baltičke zemlje Andris Spruds.

"U pravcu sveobuhvatne nacionalne odbrane, podržavam obaveznu regrutaciju žena u službu nacionalne odbrane. Optimalna godina za početak mogla bi da bude 2028", napisao je Spruds na mreži Iks ponavljajući ono što je rekao u intervjuu za jednu lokalnu TV.

Evropske zemlje od agresije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. nastoje da ojačaju svoje vojske, i u pogledu osoblja, i u pogledu naoružanja.

Letonija, koja se graniči sa Rusijom, 2023. je uvela regrutaciju koju je ukinula 2006.

Kako prenosi Politiko, ta zemlja sa manje od dva miliona stanovnika nasumično bira regrute i cilj joj je da do 2028. ima 4.000 vojnika.

Letonija je jedna od poslednjih zemalja u blizini Rusije koja je vratila regrutaciju - Švedska i Litvanija su to uradile ubrzo posle ruske aneksije Krima 2014.

I dok evropske prestonice žele da angažuju i zadrže osoblje za svoje oružane snage, obavezna regrutacija žena je retka. Danska je u martu objavila da planira da uvede regrutaciju žena i tako postane treća evropska zemlja, posle Norveke i Švedske, koja ide u tom smeru.

Obavezna regrutacija žena "neće se desiti danas ili sutra", rekao je Spruds za letonsku TV ukazujući na političke i tehničke teškoće koje treba prevazići, preneo je Politiko.

Do 2028. "ostaje da se uradi domaći zadatak: javna debata, unapređenje insfrastrukture službe, obezbeđivanje materijala i opreme prilagođene ženama", objasnio je ministar na Iksu.

Ranije ove godine Letonija je odobrila dvanaestogodišnji plan razvoja armije koji uključuje smernice za industiju, više rezervista, razvoj vojne infrastrukture.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com