Bugarska je nominovala bivše ministre Ekaterinu Zaharijevu i Julijana Popova za komesara u novoj Evropskoj komisiji. Sofija je do sada jedina koja je odgovorila na zahtev predsednice Evropske komisije da zemlje članice predlože dva kandidata – muškarca i ženu, piše Politiko.

Ekatarina Zaharijeva je bila ministarka spoljnih poslova između 2017. i 2021, a pre toga je bila ministarka pravde i regionalnog razvoja. Julijan Popov je donedavno bio ministar za životnu sredinu, a bio je i politički savetnik za centralnu i istočnu Evropu u Evropskoj klimatskoj fondaciji.

Bugarska bi želela da Zaharijeva bude komesarka za regionalnu i kohezionu politiku, čime bi nadgledala Evropski fond za regionalni razvoj, u koji ide trećina budžeta EU.

Popov bi mogao da bude na čelu energetskog portfelja.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, prva žena na čelu Komisije, tražila je od vlada da do 30. avgusta predlože muškog i ženskog kandidata za evropskog komesara kako bi mogla da formira tim u kojem će postojati rodna ravnoteža. Taj zahtev ne važi ako zemlje imenuju istog komesara.

Do sada, međutim, nijedna zemlja nije nominovala dva kandidata, a među kandidatima za komesare je samo šest žena, u odnosu na 17 muškaraca.

Italija i Belgija još nisu zvanično saopštile imena svojih kandidata.

U Belgiji još traju pregovori političkih partija o formiranju nove vlade, nakon što je premijer Aleksandar de Kro podneo ostavku posle neuspeha na izborima za Evropski parlament. Zbog toga je najverovatnije da će dosadašnji belgijski komesar Didije Rejnders ostati u Evropskoj komisiji, ali se pominju i bivša premijerka Sofi Vilmes i ministarka spoljnih poslova Ađa Labib.

Italija će, kako se očekuje, predložiti ministra za evropske poslove Rafaela Fita, a njegova nominacija bi zvanično mogla da bude odobrena na prvoj sednici kabineta posle letnje pauze, zakazane za petak popodne.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija