Opstanak buduće francuske vlade Mišela Barnijea zavisiće od dobre volje desničarske partije Nacionalno okupljanje, kritikuju predstavnici francuske opozicije, dok iz Brisela stižu čestitke novom premijeru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je imenovanjem Barnijea za premijera doneo krajnjoj desnici veliku pobedu, piše Politiko.

Iako je Nacionalno okupljanje Marin le Pen izgubilo parlamentarne izbore na kojima se očekivalo da će pobediti, sada će izgleda imati presudnu ulogu u zemlji, navodi briselski portal, dodajući da je Le Pen znatno uticala na ovonedeljne pregovore o budućem premijeru.

Novi narodni front, levičarski savez koji je osvojio najviše poslaničkih mesta, ali nije dobio apsolutnu većinu, već je najavio da će podržati predloge za izglasavanje nepoverenja Barnijeu u parlamentu.

Barnijeu će stoga biti potrebna prećutna podrška krajnje desnice kako bi osigurao da njegova vlada ne bude odmah oborena, navodi Politiko, dodajući da koalicija okupljena oko Makronove partije i konzervativna grupa Republikanska desnica koja će verovatno podržati novog premijera imaju samo 213 mesta, znatno ispod 289 koliko je potrebno za većinu.

Lideri Nacionalnog okupljanja, koje je završilo na trećem mestu na vanrednim parlamentarnim izborima pre dva meseca, poslednjih dana su izneli svoje uslove za podršku, među kojima su mere u vezi s kupovnom moći, bezbednošću i imigracijama i uvođenje proporcionalne zastupljenosti u parlamentu.

"Sada se postavlja pitanje da li Barnije, koji će morati da pravi kompromis sa svojim pristalicama desnog centra i centra, može da zadovolji krajnju desnicu, koja se protivi mnogim budžetskim rezovima koji će verovatno biti predloženi da bi se rešila dužnička kriza Francuske", navodi Politiko.

Le Pen je izjavila da se čini da Barnije ispunjava bar jedan od njihovih kriterijuma, a "to je da imamo nekoga ko bi poštovao različite političke snage i mogao da razgovara sa Nacionalnim okupljanjem", što će biti korisno "jer će za rešavanje budžetske situacije biti potrebni kompromisi".

Nacionalno okupljanje, prema njenim rečima, neće učestvovati u Barnijeovoj vladi i sačekaće da vidi kakav će program predstaviti u prvom obraćanju poslanicima pre nego što odluči da li će ga podržati.

Lider levičarske partije Nepokorena Francuska Žan Lik Melanšon izjavio je da su izbori ukradeni francuskom narodu i najavio proteste za subotu, 7. septembar, prenosi Rojters.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For rekao je da će Barnije biti potpuno svestan da je njegova sudbina u rukama Le Penove, a kandidatkinja levice za premijera Lusi Kastes rekla je da je Francuska dobila premijera koji potpuno zavisi od Nacionalnog okupljanja.

Barnije, bivši evropski komesar i glavni pregovarač EU o Bregzitu, najavio je da će prioriteti njegove vlade biti obrazovanje, bezbednosti i kontrola imigracije.

U svom prvom govoru kao premijer Barnije je izjavio da će prvi zadatak biti da "što bolje odgovori na izazove, ljutnju, osećaj napuštenosti i nepravde koji je previše rasprostranjen u našim gradovima i na selu".

U međuvremenu su Barnijeru, koji je sa 73 godine najstariji premijer u istoriji moderne Francuske, čestitke uputili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi evropski lideri.

"Znam da su Barnijeu interesi Evrope i Francuske u srcu, što pokazuje i njegovo dugogodišnje iskustvo", napisala je Fon der Lajen na platformi Iks.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola rekla je da je Barnije na svim pozicijama koje je obavljao pokazao "liderstvo, viziju i organizacione veštine" , prenosi Mond.

Uspeh mu je poželeo i nemački kancelar Olaf Šolc. "Radujem se što će naše vlade nastaviti da rade zajedno na oblikovanju francusko-nemačkog prijateljstva za dobrobit naših zemalja i Evrope", saopštio je Šolc.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je imenovao Barnijea za pregovarača o Bregzitu, rekao je da je on pravi čovek da preuzme težak zadatak, da "zna kako da razgovara s drugima kako bi ih ubedio".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP