Francuski evrokomesar Tjeri Breton 16. septembra je podneo ostavku optužujući šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da trguje portfeljima. Jelisejska palata ubrzo je objavila da će Bretona zameniti odlazeći ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne odnosno da će on biti francuski kandidat za evrokomesara.

Breton je u aktuelnoj Komisiji evrokomesar za unutrašnje tržište a francuski predsednik Emanuel Makron nominovao ga je za novi mandat.

U pismu Urusli fon der Lajen objavljenom na mreži Iks Breton je naveo da je ona tražila od članica da za koledž komesara za 2024-2029. nominuju po dva kandidata (muškarca i ženu) pri čemu je istakla da se to ne odnosi na zemlje koje nominuju aktuelnog komesara za novi mandat.

Makron je nominovao Bretona i to je javno objavljeno na maginama Evropskog saveta krajem juna.

"Pre nekoliko dana, u finalnoj fazi pregovora o sastavu budućeg koledža, tražili ste od Francuske da povuče moje ime - iz ličnih razloga o kojima niste razgovarali direktno sa mnom, i ponudili Francuskoj, kao političku trgovinu, navodno uticajniji portfelj", napisao je Breton u pismu predsednici Komisije.

Breton je naveo da je u poslednjih pet godina neumorno radio na zajedničkom evropskom dobru, "iznad nacionalnih i partijskih interesa".

Dodao je da u svetlu poslednjih dešavanja više ne može da obavlja svoj posao u koledžu komesara.

"Stoga podnosim ostavku na mesto evropskog komesara koja odmah stupa na snagu", zaključio je Breton u pismu šefici Komisije objavljenom na društvenoj mreži Iks.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EK