Potpredsednik italijanske vlade, desnicar Mateo Salvini izjavio je 17. septembra da će i u slučaju da bude osuđen na zatvor ostati na funkciji i da će, ako treba, ići čak i do vrhovnog kasacionog suda u Rimu kako bi izdejstvovao oslobađajuću presudu.

Italijansko državno tužilaštvo zatražilo je da Salvini, koji je ministar saobraćaja u vladi premijerke Đorđe Meloni, bude osuđen na šest godina zatvora zato što je 2019. godine sprečio da humanitarni brod sa migrantima uplovi u sigurnu italijansku luku.

Pedesetjednogodišnji Salvini je u intervjuu za italijansku televiziju Rete kvatro ponovio da mu se sudi iz političkih razloga. "To je pokušaj levice da napadne vladu i pravo na odbranu državnih granica", rekao je Salvini, a prenose agencije.

Salvini je osnivač i lider krajnje desne partije Liga, a ministar je u vladi premijerke Đorđe Meloni, liderke takođe krajnje desne stranke Braća Italije.

On je 2019. godine, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, zabranio da u luku na ostrvu Lampeduza uplovi brod žpanske humanitarne organizacije Open arms sa oko 150 migranata. Brod je na pučini bio 19 dana sve dok italijanski sud nije poništio odluku Salvinija.

U tih par nedelja, pojedini migranti su iz očaja skočili u more pokušavajući da se dokopaju obale. Sud je svojom odlukom omogućio da se preostalih 89 na kraju ipak iskrca na kopno.

Tužilaštvo Salvinija tereti da je počinio krivična dela lišavanja slobode i zloupotrebe službenog položaja.

u video poruci na društvenim mrežama, Salvini je 15. septembra rekao da bi sve "ponovo isto tako uradio" i da "odbrana granica od ilegalnih imigranata nije zločin".

Solidarnost sa Salvinijem izrazila je i vlada, uključujući i premijerku Meloni koja takođe sprovodi oštru politiku protiv ilegalnih migranata. Tri desničarske partije vladajuće koalicije ujedinjene su u naporima da spreče da Salvini bude osuđen.

To je izazvalo i kritike opozicije i udruženja sudija i tužilaca, koji vladi prebacuju da ignoriše načelo podele vlasti.

Na suđenju, koje traje već tri godine pred sudom u Palermu, odbrana Salvinija izneće svoje argumente 18. oktobra, a prvostepena presuda bi mogla da bude izrečena krajem tog meseca.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Peoples Dispatch