Ministri EU kritikovali su 24. septembra na sastanku u Briselu agendu mađarskog predsedavanja EU zbog umanjivanja značaja Ukrajine.

"Ukrajina je neprihvatljivo po strani na dnevnom redu", rekla je parlamentarna sekretarka za spoljne poslove Letonije Dace Melbarde. "Podrška Ukrajini je od izuzetnog značaja za našu zemlju i naš region", dodala je ona, preneo je briselski Euraktiv.

Mađarska je trenutno na čelu rotirajućeg predsedavanja EU. Ta zemlja se, dok većina članica EU podržava ukrajinsku odbranu od Rusije, protivi slanju pomoći.

Budimpešta blokira isplatu iz vanbudžetskog fonda koji su članice EU uspostavile za ukrajinsku odbranu u okviru šeme Evropski mirovni fond. Mađarski premijer Viktor Orban takođe je u julu naišao na oštre kritike kolega iz Unije nakon posete Moskvi i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Na sastanku Saveta za opšte poslove mađarski ministar za EU Janoš Boka predstavio je prioritete predsedavanja EU Budimpešte ističući pitanja poput ekonomske konkurentnosti, odbrane, ilegalne migracije i proširenja.

U diskusiji koja je usledila, predstavnici nekoliko članica EU krktikovali su to što nedostaje fokus na Ukrajinu.

"Jedan od top prioriteta EU je da podrži Ukrajinu u odbrani od ruske agresije i ključno je da ostanemo ujedinjeni", rekla je zamenica češkog ministra za evropske poslove Pavlina Žakova. "Međutim, Ukrajina je samo marginalno predstavljena u programu predsedavanja", dodala je Žakova, preneo je euractiv.com

Švedska ministarka za poslove EU Džesika Rozenkranc rekla je da smatra da je vredno pažnje to što pitanje Ukrajine nedostaje u prioritetima predsedavanja. "Od egzistencijalne važnosti je da nastavimo da podržavamo Ukrajinu politički, vojno i ekonomski koliko god je potrebno", istakla je Rozenkranc.

Švedska se uz susednu Finsku, koja se graniči sa Rusijom, pridružila NATO kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu 2022.

I finski ministar evropskih poslova Joakim Strand istakao je da je snažna politička, ekonomska i vojna podrška Ukrajini dok to bude potrebno najvažniji prioritet EU.

Isto misli i poljski ministar za poslove EU Adam Šlapka. "Naš glavni prioritet nedostaje u prioritetima mađarskog predsedavanja. Glavni prioritet EU je podrška Ukrajini, s obzirom na situaciju na terenu, posebno vojna pomoć", rekao je Šlapka.

Poljski ministar je rekao da je vojna podrška Ukrajini dužnost Unije.

Iako je Mađarska na polovini šestomesečnog predesedavanja, današnji Savet za opšte poslove je prva prilika za uobičajenu prezentaciju predsedavanja zbog evropskih izbora i letnjeg odmora.

Belgijska ministarka spoljnih poslova, koja je kandidat za evrokomesarku za upravljanje krizama i jednakost, rekla je da je neophodno da se EU kotinuirano fokusira na rat u Ukrajini.

Na sastanku je tema i vladavina prava u Evropi.

Posebno će ministri razgovarati o opštem trendu vladavine prava u kandidatima za EU. Ove godine je Komisije prvi put radila te izveštaje za Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com