Slušanja kandidata za evropske komesare verovatno će biti održana od 4. do 12. novembra, pošto je većina predsedavajućih parlamentarnih odbora 1. oktobra podržala te datume.

Konačnu odluku doneće u sredu Konferencija predsednika, najviše telo EP za donošenje odluka koje čine predsednici svih političkih grupa, piše Politiko, dodajući da je druga opcija da slušanja počnu sredinom oktobra.

Ukoliko bi slušanja počela u novembru, to bi značilo da je najraniji datum za početak rada Evropske komisije početak decembra. To bi moglo da bude odloženo i za januar ako Evropski parlament odbije neke kandidate, pa bi članice morale da predlože druge komesare.

Nemački evroparlamentarac Benrd Lange, koji je na čelu Konferencije predsedavajućih odbora (CCC), "sumiraće" današnju diskusiju i "izneti oba predloga Konferenciji predsednika, naglašavajući da je jasna većina u CCC za to da slušanja počnu u novembru", rekla su za Politiko dva neimenovana zvaničnika parlamenta.

Briselski portal navodi da se jedino Evropska narodna partija (EPP), iz koje je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, zalaže za početak slušanja sredinom oktobra.

EPP međutim nije uspeo da dobije dovoljnu podršku jer poslanici žele da imaju dovoljno vremena da pažljivo istraže kandidate za komesare pre slušanja.

Predsedavajući EPP Manfred Veber „želi da slušanja počnu u oktobru, ali on je usamljen i nema većinu“, rekao je poslanik EPP, kome je garantovana anonimnost.

Prema sadašnjem nacrtu plana, odborima je dat rok do 10. oktobra da pošalju pitanja kandidatima, koji treba da odgovore do 22. oktobra.

Kandidati će se pojaviti pred odborom EP za pravne poslove pre 18. oktobra radi procene potencijalnog sukoba interesa, a politički odbori bi ispitivati potencijalne komesare od 4. do 12. novembra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament