S obzirom da se eskalacija neprijateljstva Hezbolaha i Izraela nastavlja, Evropska komisija najavila je 3. oktobra dodatnih 30 miliona evra humanitarne pomoći za one kojima je najpotrebnija u Libanu.

Krajem septembra EU je najavila pomoć od deset miliona evra i s ovom objavljenom danas, ukupna humanitarna pomoć Libanu za 2024. biće više od 104 miliona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je veoma zabrinuta zbog stalne eskalacije tenzija na Bliskom istoku ističuči da sve strane "moraju dati sve od sebe da zaštite živote nedužnih civila".

"Naša nova sredstva obezbediće da civili dobiju preko potrebnu pomoć u veoma teškom vremenu. Nastavićemo da pozivamo na prekid vatre preko granice sa Libanom i u Gazi, kao i za oslobađanje svih talaca", rekla je Fon der Lajen.

Novi paket hitne pomoći pružiće, pored ostalog, pomoć u hrani, skloništa i zdravstvenu zaštitu.

Komisija, kako je saopštila, takođe olakšava isporuku materijalne pomoći Bejrutu preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Posledica sukoba je raseljavanje stanovništva bez presedana u Libanu sa hiljadama žrtava i povređenih među civilima, navela je Komisija.

EU je od 2011. izdvojila humanitarnu pomoć od više od 970 miliona evra za hitne potrebe Libanaca i izbeglica.

Takođe je organizovala niz briselskih konferencija za Siriju za potrebe sirijskih izbeglica i zajednica-domaćina u Libanu.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP