Kao i prethodnih godina, procenjena stopa potrošnje suprotne pravilima u rashodima iz budžeta EU je povećana, pokazao je novi godišnji izveštaj Evropskog revizorskog suda (ECA) objavljen 10. oktobra.

Evropski revizori upozorili su i na rastuće finansijske rizike za budžet EU zbog rekordnog nivoa duga, ruske  agresije na Ukrajinu i visoke inflacije.

Mada su revizori zaključili da računovodstvena dokumentacija EU za finansijsku 2023. pruža istinitu i vernu sliku i ocenili da transakcije na strani prihoda ne sadrže greške, zabrinuti su zbog povećanja stope greške na 5,6% sa 4,2% u 2022. i 3% u 2021. zabeležene u rashodima iz budžeta EU koji su bili 191,2 milijarde evra.

U saopštenju ECA navodi se i da su nepravilnosti uočene u jednom delu rashoda iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF), glavnog elementa paketa EU za oporavak od pandemije Sledeća generacija (NextGenerationEU), koji su bili 48 milijardi evra.

Revizori su utvrdili da su izvršena plaćanja za koja nisu bili ispunjeni svi uslovi a uočeni su i nedostaci u kontroli od strane članica.

"S obzirom na to da je finansijski period 2021–2027. na sredini, u nalazima godišnjeg izveštaja ističemo ključne izazove pred budžetom EU, uključujući visok nivo nepravilne potrošnje", rekao je predsednik ECA Toni Marfi.

"Ti izazovi ističu potrebu za pouzdanim strukturama za nadzor i odgovornost, na nivou članica i na nivou EU, kojima se čuva poverenje javnosti i štite budući budžeti Unije", dodao je Marfi.

Revizori su naveli da je znatno povećanje procenjene stope greške najvećim delom posledica toga što su greške utvrđene u rashodima za koheziju dostigle nivo od 9,3% prema 6,4% u 2022.

Ukazuje se i da su nacionalne uprave pod pritiskom vremena da potroše novac iz međusobno konkurentnih fondova EU i da je to jedan od mogućih razloga za njihove pobleme u garantovanju pravilnog finansiranja kohezionih projekata.

Budući da projekti u kojima postoje greške po svojoj prirodi odgovaraju projektima koji se finansiraju u okviru RRF, i koje često kontrolišu ista nacionalna tela, revizori ističu da postoji rizik od toga da u rashodima iz RRF postoje slične vrste grešaka.

Međutim, u sklopu RRF usklađenost s pravilima EU i nacionalnim pravilima nije preduslov za isplate članicama, zbog čega se ne proverava sveobuhvatno, navodi ECA.

Revizori su zaključili da je procenjena stopa greške, kao i prethodne četiri godine, bila značajna i raširena i zato su izneli nepovoljno mišljenje o rashodima EU za 2023.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto:Beta