Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) otkazala je slanje misije u Mađarsku koja je trebalo da razgovara o merama u borbi protiv mita, saopštila je ta organizacija navodeći kao razlog neuspeh vlade u Budimpešti da deluje po njenim prethodnim preporukama.

Mađarska vlada nije odgovorila na Rojtersov zahtev da prokomentariše to što je OECD prvi put otkazao neku misiju na visokom nivou.

Sastanci su bili zakazani za 15. i 16. oktobar.

OECD je saopštio da je odustao od misije jer vlada premijera Viktora Orbana nije bila u stanju da obezbedi dovoljnu predstavljenost ministara i visokih zvaničnika na sastancima.

"Misija na visokom nivou o kojoj je odlučila Radna grupa za borbu protiv podmićivanja u decembru 2023. imala je za cilj da se pozabavi neuspehom mađarske vlade u postizanju opipljivog napretka u ispunjavanju dugogodišnjih preporuka", saopštio je OECD, preneo je Rojters.

OECD je ukazao i na nerazumevanje rizika izloženosti stranom podmićivanju i odustvo strategije za otkrivanje i istrage slučajeva stranog podmićivanja.

Takođe je OECD istakao da su neke od preporuka Mađarskoj stare više od deset godina.

Ta organizacija je saopštila da će sprovesti dodatne mere kako bi se mađarska vlada ponovo angažovala na odgovarajućem nivou i spremila nacrt plana za rešavanje nedostataka koje je identifikovala Radna grupa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com