Nekoliko dana pred ključne parlamentarne izbore u Gruziji, ministari spoljnih poslova iz 13 članica EU objavili su zajedničko saopštenje u kome kažu da Gruzijci moraju da budu u mogućnosti da izaberu budućnost kakvu žele i izražavaju nadu da će građani izabrati evropsku budućnost zemlje.

Ministri su pred izbore 26. oktobra izrazili bojazni za evropsku budućnost Gruzije i naveli da je ta zemlja po sticanju nezavisnosti krenula putem u "slobodnu, demokratsku, prosperitetnu i, ne manje važno, evropsku budućnost", preneo je portal civil.ge.

"Motivisane ogromnom proevropskom podrškom naroda Gruzuje, naše zemlje - Nemačka, Francuska i Poljska, kao i Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugal i Švedska, bile su snažne pristalice Gruzije od samog početka tog puta", ističe se u pismu ministara spoljnih poslova gruzijskom narodu.

Dalje navode da te zemlje "sada dele bojazni i pozivaju da se osigura da predstojeći izbori budu slobodni i pošteni", preneo je civil.ge.

Podsećajući da je Gruzija dobila status kandidata za EU krajem 2023, u pismu se navodi da je zemlja od tada skrenula sa evropskog puta, pored ostalog usvajanjem zakona o stranim agentima u ruskom stilu, što je rezultiralo de fakto zaustavljanjem pristupanja Uniji.

"Dakle, mora biti jasno: Gruzija neće moći da postane članica EU ako gruzijske vlasti ne promene kurs", istakli su evropski ministri spoljnih poslova.

Dodali su da odluka EU da suspenduje pristupni proces Gruzije nije bila laka ali ističu da EU nije samo ekonomska, trgovinska, bezbednosna i socijalna unija, već i porodica nacija koje dele iste vrednosti i koje moraju da poštuju oni koji teže da joj se pridruže.

Ponovili su da zakon o stranim agentima nije u skladu sa normama i vrednostima EU. "Zakon potkopava osnovna prava građana Gruzije", navodi se. Pominju se i drugi zakoni koji ometaju put Gruzije u EU, uključujući anti-LGBT zakon.

Evropski ministri takođe kritikuju "neke gruzijske političare" jer pribegavaju "neviđenoj kampanji propagande, dezinformacija, laži i kleveta protiv zapadnih partnera".

Napisali su i da su za Gruziju vrata EU otvorena i da će ostati otvorena.

"Da budemo jasni: Očekujemo od gruzijskih vlasti da garantuju slobodne i poštene izbore... Nadamo se da će Gruzija izabrati evropsku budućnost. Izbor je vaš. Budućnost Gruzije je u vašim rukama", zaključili su ministri spoljnih poslova 13 članica u pismu Gruzijcima, preneo je civil.ge.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP