Smrtna kazna je zaključno sa 2019. bila ukinuta zakonom ili u praksi u 142 zemlje, što znači da se u 56 zemalja još koristila, objavio je Evropski parlament povodom dana međunarodne kampanje Gradovi protiv smrtne kazne 30. novembra.

U 2019. u svetu je pogubljeno 657 ljudi (isključujući Kinu gde je, kako se veruje, izvršeno na hiljade pogubljenja) a osuđenih na smrt bilo je više od 25.000, saopštio je Evropski parlament koji se snažno protivi smrtnoj kazni i zdušno zalaže za njeno ukidanje svuda u svetu.

Broj pogubljenja u 2019. bio je najmanji u poslednjih deset godina, navodi se i dodaje da je u 2019. bilo 690 pogubljenja u svetu a u 2017. godini 993.

Oko 86% svih pogubljenja zabeleženih u 2019. desilo se u samo četiri zemlje - Iranu, Saudijskoj Arabiji, Iraku i Egiptu. Podaci za Kinu nisu poznati jer se to smatra državnom tajnom, naveo je EP pozivajući se na Amnesti Internešenel kao na izvor.

Kako se navodi, ukidanju smrtne kazne oštro se protive u Aziji, arapskom svetu i SAD.

Istovremeno su četiri petine od 55 afričkih zemalja ukinule smrtnu kazni ili imaju moratorijum na izvršenje.

U Evropi je Belorusija jedina zemlja koja i dalje izvršava smrtnu kaznu.



Rusija ima moratorijum na izvršenje smrtne kazne a poslednje pogubljenje bilo je 1999.

Parlament navodi da EU daje najveći doprinos u borbi protiv smrtne kazne u svetu i podseća da su sve njene članice ukinule tu vrstu kazne u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

EU u borbi protiv smrtne kazne zabranjuje trgovinu robom koja može da se koristi za torturu i pogubljenje, koristi trgovinsku politiku da ohrabri poštovanje ljudskih prava i podržava organizacije civilnog društva u zemljama sa smrtnom kaznom da podižu svest, prate i dokumentuju stanje.

Takođe EU na nivou UN "glasno" podržava sve mere za ukidanje smrtne kazne.

Pored toga, Evropski parlament usvaja rezolucije i organizuje debate u kojima se osuđu postupci zemalja koje još koriste smrtnu kaznu, naveo je EP.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta, EP