Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) pokrenula je 9. novembra Mrežu diplomatkinja EU (WomEn DIplomats Network, WEDIN EU) koja će ujediniti mreže žena diplomata EU i članica.

Žene diplomate iz članica EU i EEAS, uključujući liderke mreža ministarstava spoljnih poslova članica, razmenjivaće dobru praksu kako bi olakšale karijere žena diplomata, saopštio je EEAS.

Takođe će razgovarati o važnoj ulozi žena u diplomatiji, kao i promociji rodne jednakosti u svetu.

Mreža diplomatkinja biće inaugurisana danas na skupu u Briselu koji će otvoriti zamenica generalnog sekretara EEAS i predsednica mreže Žene u EEAS (WEEAS) Helena Kenig (König).

Uvodni govor održaće rektorka Koledža Evropa i bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

EEAS navodi da se zvaničnim pokretanjem Mreže diplomatkinja članice EU i EEAS dodatno obavezuju da unaprede Unijine vrednosti različitosti i jednakosti i podržavaju rodnu ravnopravnost kroz svoj rad širom sveta.

Mrežu Žene u EEAS formirala je bivša generalna sekretarka EEAS Helga Šmid 2013, u vreme Visoke predstavnice Ketrin Ešton. Cilj je bio da pruži platformu za razmenu informacija, iskustava i ideja žena profesionalaca u Spoljnopolitičkoj službi EU.

WEEAS je 2021. počeo povezivanje sa mrežama žena diplomata članica EU. U januaru 2022. složili su se da ojačaju mreže evropskih diplomatkinja i feminističku diplomatiju koja promoviše jednakost žena i muškaraca.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta