Šefovi diplomatija Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija pozvali su 29. decembra talibane da "najhitnije" povuku "neodgovornu i opasnu" zabranu ženama da rade u nevladinim organizacijama što, po njihovim rečima, može da pogodi "milione Avganistanaca".

U zajedničkom saopštenju ministri spoljnih poslova zemalja G7 (SAD, Francuska, Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Japan) kao i još nekoliko zemalja (Švajcarska, Holandija...), naveli su da su "ozbiljno zabrinuti" zbog te odluke "koja dovodi u opasnost milione Avganistanaca koji zavise od humanitarne pomoći za preživljavanje".

Talibani, koji su preuzeli vlast u Kabulu u avgustu 2021. ali ih ne priznaje većina međunarodne zajednice, ubrzo su zabranili ženama i devojčicama da nastave univerzitetske studije i da rade u nacionalnim organizacijama ili međunarodnim nevladinim organizacijama.

Veliki broj nevladinih organizacija zavisi od žena koje rade za njih i neće moći da funkcionišu bez njih.

Talibani se u saopštenju pozivaju da poštuju politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava žena i devojčica u Avganistanu.

Ranije ove nedelje je više nevladinih organizacija suspendovalo svoje aktivnosti u toj zemlji pošto su talibani zapretili da će ukinuti dozvolu za rad organizacijama koje ne budu poštovale njihov ukaz.

Bez učešća žena, koje igraju "centralnu ulogu", nevladine organizacije "neće moći da dospeju do najosetljivijih ljudi u zemlji da im dostave hranu, lekove, sredstva da prebrode zimu i drugu opremu i usluge koje su im potrebne da žive", naveli su ministri G7.

Njihovom saopštenju se pridružilo više zemalja među kojima Švajcarska, Holandija, Danska i Australija, prenosi AFP.

"Talibani nastavljaju da pokazuju prezir za sva prava, slobode i dobrobit avganistanskog naroda, posebno žena i devojčica, i nezainteresovanost za normalne odnose sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP