Državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin izrazio je razumevanje za probleme zemalja jugoistočne Evrope sa ilegalnim migracijama i zatražio od cele Evrope da preuzme odgovornost za ljude koji u njoj traže utočište.

"Svedoci smo naveće izbegličke krize u Evropi od Drugog svetskog rata. Više od osam miliona izbeglica iz Ukrajine došlo je u Evropsku uniju, a Mađarska se obavezala da će svoje granice držati otvorene za ljude koji beže od rata u Ukrajini", rekao je Parolin za portal Vatikan njuz, uoči posete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Mađarskoj.

Parolin je, međutim, naglasio da je katolička crkva i dalje "zabrinuta i zbog položaja ilegalnih migranata duž balkanske rute, zbog teškog položaja u kojem se mnogi od njih nalaze, na primer na granici između Mađarske i Srbije".

"Pa iako mnogi od tih ljudi na granici nisu izbeglice, većina njih ipak ima potrebu za zaštitom i moraju biti tretirani sa poštovanjem koje kao ljudska bića zaslužuju", rekao je Parolin, koji je kao državni sekretar nadlezan za političke i diplomatske aktivnosti Svete stolice.

Papa Franja je doputovao je 28. aprila ujutro u trodnevnu posetu Mađarskoj, a glavne teme njegovih susreta biće migrantska i izbeglička kriza i rat u Ukrajini.

"Podsećamo da se taj problem ne odnosi samo na Mađarsku, nego na sve zemlje regiona - posebno zemlje na spoljnim granicama Evropske unije, koja se suočava sa sve jačim migrantskim talasima iz zemalja pogođenih sukobima i ekstremnim siromaštvom", rekao je Parolin.

Parolin je ocenio da zbog toga "cela Evropa mora da nađe način da preuzme odgovornost za one koji unutar njenih granica traže bolji život".

"U to naravno spada i da se angažujemo da migranti u miru i bezbednosti mogu da ostanu u svojim zemljama porekla, kako ne bi bili primorani da beže i traže mir, bezbednost i dostojanstven posao u inostarnstvu“, rekao je Parolin.

Na sugestiju da će papa Franja u Mađarskoj boraviti "u srcu ratom ranjene Evrope", blizu granice sa Ukrajinom, Parolin je rekao da je poseta Mađarskoj bila planirana već dže vreme i da nije u prvom redu povezana sa trenutnom situacijom.

Dodajući da je poznato koliko papi "leži na srcu" rat u Ukrajini, Parolin je izrazio uverenje da prilikom posete Mađarskoj "neće propustiti nijednu priliku da nešto učini za mir".  

Papu su u Mađarskoj već 28. aprila prepodne dočekali predsednica Katalin Novak i premijer Viktor Orban, a tokom dana će održati govor pred mađarskim zvaničnicima i diplomatskim korom.

On će se u Budimpešti, koja je i jedina destinacija njegove posete Mađarskoj, sastati sa siromašnima, mladima, predstavnicima kulture i univerziteta, a planirano je da predvodi misu na otvorenom 30. maja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP