Poljski premijer Mateuš Moravjecki na tragičnu smrt osmogodišnjeg Kamila 8. maja, koga je zlostavljao očuh a koja je brutalnošću šokirala celu Poljsku, kao moguće rešenje porodičnog nasilja nad decom umesto prevencije ponudio je pooštravanje kazni ali i vraćanje smrtne kazne.

Zahtevi da se obnovi smrtna kazna, iako nesprovodivi jer bi to značilo istupanje iz Evropske unije i Saveta Evrope i promenu Ustava, čuli su se i u protestnom maršu ulicama Čenstohove na jugozapadu Poljske posle sahrane Kamila sredinom maja, na koju su došle mase ljudi iz cele Poljske, ali povratak najteže kazne za zločin nema većinsku podršku Poljaka.  

"Ljudi, pa kakav je to svet? Kazne za takve monstrume moraju da budu mnogo oštrije. Kada su u pitanju takvi izrodi zalažem se za smrtnu kaznu", reagovao je premijer Moravjecki na vest da je Kamil preminuo u bolnici posle 35 dana koliko su se lekari borili za život deteta sa teškom opekotinama tela i prelomima noge i ruku.

Obnavljanje smrtne kazne kao premijerov recept da se spreči da svake godine u Poljskoj nekoliko hiljada mališana završi u bolnici zbog povreda koje su im zadali roditelji ili staratelji a oko 30 dece godišnje porodično nasilje i zlostavljanje ne preživi, u anketi za portal Virtualna Polska podržalo je 48,3% Poljaka, dok je 46,3% bilo protiv a 5,4% anketiranih nije znalo kako da se izjasni.

U porodici gde je u jednom od socijalnih stanova u Čenstohovi živelo četvoro odraslih sa osmoro dece starosti od šest meseci do 21 godine, ni to što je porodica bila pod nadzorom sistema a socijalni radnici, škola, lekari, policija, sudovi uredno su beležili izgrede i predavali jedni drugima papire a mali Kamil bežao od kuće nekoliko puta nije sprečilo da očuh sistematski zlostavlja Kamila a majka, tetka i teča ćute.

Poslednji put očuh je Kamila premlatio zbog toga što mu je mobilni telefon pao sa stola, odvukao ga pod tuš i polivao vrućom vodom, bacio ga na peć a onda su ga ostavili bez lekarske pomoći, koja bi mu po oceni lekara spasila život, čitavih pet dana, dok nije došao da ga obiđe biološki otac i pozvao hitnu pomoć i policiju.

Kamil je primljen u bolnicu u Katovicama 3. aprila sa opekotinama na 25% tela, polomljene obe ruke i nogom i praktično svih 35 dana koliko su pokušavali da ga spasu lekari bio je u veštačkoj komi.

Očuh i majka uhapšeni su odmah a kada je Kamil preminuo krivično delo posebno brutalnog zlostavljanja prekvalifikovano je na ubistvo, dok su tetka i teča optuženi za to što nisu pozvali pomoć nego pustili dete da se muči čitavih pet dana.

Ministar pravde i generalni tužilac Zbignjev Žobro naredio je takođe istragu socijalnih ustanova, škole i sudova da se nađu konkretni krivci što nasilje nije sprečeno.  

Stručnjaci i poljska opozicija upozorili su, međutim, da pooštravanje kazni za nasilje nad decom a posebno predlog vraćanja smrtne kazne, za koji i premijer zna da se ne može sprovesti, predstavlja samo populistički pokušaj da se prikrije činjenica da sistem zaštite dece, u kome se sadašnje poljske vlasti koncentrišu više na borbu protiv rodno senzitivnih sadržaja i navodne LGBT seksualizacije dece u školama, jednostavno ne funkcioniše.

"Smrt Kamila je poraz celog sistema brige o deci i suzbijanja porodičnog nasilja", upozorilo je Udruženje sudija porodičnih sudova i navelo čitav spisak problema počev od nedovoljne povezanosti sudova, socijalnih radnika, policije posebno u situaciji kad porodica menja mesto boravka do toga da su još 2021. godine bez uspeha apelovali da se predmeti nasilja nad decom tretiraju po hitnom postupku.

"Sve češće se dešava da tek smrt jednog deteta pokaže prave razmere problema u konkretnoj porodici", upozorile su poljske sudije i apelovale su da se uvedu obavezne analize svakog smrtnog slučaja deteta nakon zlostavljanja, kao što je svojevremeno učinila Velika Britanija.

"Nemamo nijedan zakonski akt koji bi bio posvećen zaštiti dece, ne o roditeljima, socijalnim službama, već baš o deci", upozorila je u dnevniku Gazeta viborča Ana Kravčak iz fondacije Dajmo deci snagu, čiju peticiju i predlog zakona da se u Poljskoj uvede takva analiza su potpisale 22.000 ljudi.

Sociolozi upozoravaju da u Poljskoj, u kojoj je inače zakonom iz vremena prethodnih vlasti zabranjeno telesno kažnjavanje dece, u društvu vlada uverenje da su šamari i batine nužni element vaspitavanja dece, što smatra prema ranijim anketama 40% Poljaka.

Poljski zaštitnik dece Mikolaj Pavlak izjavljuje da treba razlikovati šamar od batina a ministar prosvete i nauke Pšemislav Čarnek svojevremeno je u jednom članku ubeđivao da su telesne kazne nužne da se deta vaspita.

"Ko zaista voli (dete), on ga kažnjava surovo", napisao je sadašnji ministar Čarnek.

"Društvena dozvola za nasilje nad decom stvara uslove da se prelaze granice. Svaki od nasilnika posle se pred sudom pravda da je lupio samo par šamara i da mu nije jasno kako je detetu pukla jetra", upozorio je još 2014. godine na problem prethodni dečiji ombudsman Kšištof Mihalak.

Umesto hejta na društvenim mrežama koji se izlio na socijalne radnike, policiju i sudije iz slučaja Kamila ili populističkih zahteva da se vrati smrtna kazna koji političare ništa ne koštaju, promene u sistemu zatražili su sada prvi put složno u nadležnim grupama u poljskom parlamentu predstavnici vlasti i opozicije.

"Sistem ne može kao prioritet da štiti roditeljsku vlast na detetom. Dužan je da štiti dete", kazala je poslanica opozicione levice Anita Kuharska Djeđić, dodajući da su se poslanici grupe za položaj deteta u poljskom pravu i grupe za dečija prava dogovorili da sistem mora da se promeni tako da štiti prvo i pre svega dete.

Za Dnevni evropski servis, dopisnica agencije Beta Daša Pavlović

Foto: Pixabay