Novi izveštaj Agencije EU za osnovna prava (FRA) objavljen 30. jula otkriva da brojna ozbiljna, široko rasprostranjena kršenja prava na granicama, koja se pri tome često ponavljaju, nisu istražena na odgovarajući način.

Navodi se da žrtve retko podnose žalbe protiv službi za sprovođenje zakona zbog nepoverenja u vlasti, straha od odmazde ili nedostatka svesti o dostupnim procedurama. Istraga incidenata teška je i jer se sve dešava u udaljenim oblastima ili noću.

Često istragama nedostaje nezavisnost, nisu temelje, traju predugo i retko uključuju žrtve, navodi FRA.

Žrtvama kršenja ljudskih prava na granicama nije lako da traže obeštećenje pred nacionalanim sudovima, navodi se u izveštaju i dodaje da sve veći broj slučajeva stiže do Evropskog suda za ljudska prava koji je ukazao na neefikasne istrage zlostavljanja ili smrti na granicama u članicama EU.

Regulativa o skriningu usvojena sa Paktom o migracijama i azilu EU obavezuje članice da istraže navode o kršenju osnovnih prava na granicama. Paktom se od članica traži da usvoje nacionalne planove implementacije koji treba da sadrže mere za brže i efikasnije istrage.

Radi bolje zaštite migranata i izbeglica, FRA je pozvala na snažan monitoring na granicama i jače mehanizme odgovornosti. Predložila je korake za omogućavanje efikasnih istraga kršenja prava na granicama, uključujući evidentiranje svedočenja i redovno objavljivanje statistika o broju i vrsti istraga i njihovim ishodima od strane nacionalnih vlasti.

Dalje se ukazuje na značaj nezavisnih i pravednih istraga, davanje glasa žrtvama, korišćenje dokaza koje omogućava tehnologija.

Ističe se i da javna tužilaštva treba da pruže jasne smernice za istrage zloupotreba u vezi sa granicama i prikupljanje dokaza. Tužilaštva treba da identifikuju i dele informacije o obrascima, nedostacima i dobrim praksama u istragama.

Direktorka FRA Sirpa Rautio rekla je predstavljajući izveštaj da ima previše navoda o kršenju ljudskih prava na granicama i da je dužnost Evrope da svakoga na granici tretira pošteno, uz puno poštovanje ljudskih prava.

"To zahteva efikasne prakse upravljanja granicom potpomognute snažnim i nezavisnim istragama svih incidenata zloupotrebe prava", istakla je direktorka FRA.

Izveštaj "Smernice za istragu navodnog zlostavljanja na granicama" istražuje prekršajne i krivične istrage kršenja prava migranata i izbeglica na spoljnim kopnenim i morskim granicama EU između 2020. i 2023. Pokriva navodne propuste kod spasavanja ljudi u nevolji, fizičko maltretiranje i druge oblike nehumanog i ponižavajućeg postupanja koji ugrožavaju život i fizički integritet migranata.

Navodi se da izveštaj ne pokriva administrativne procedure oko azila ili povratka.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta