Udruženja potrošača u Evropi optužila su 12. septembra najveće svetske kompanije za video igre da "namerno obmanjuju" korisnike, uključujući decu, kako bi ih naterali da troše više novca.

Evropska organizacija potrošača (BEUC) podnela je žalbu Evropskoj komisiji uz podršku organizacija članica iz 17 evropskih zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju.

BEUC je saopštio da kompanije koje prave igre kao što su Fortnajt (Fortnite), EA Sports FC 24, Majnkraft (Minecraft) i Kleš of klens (Clash of Clans) koriste "manipulativne taktike potrošnje", kao što su virtuelne valute u igri, kojima su deca još podložnija.

Kompanije koje su se našli na njihovoj listi su "Ektivižn blizard" (Activision Bližard), "Elektronik arts" (Electronic Arts), "Epik gejms" (Epic Games), "Mojang Studios", "Robloks korporejšn" (Roblox Corporation), "Supersel" (Supercell) i "Jubisoft" (Ubisoft).

Virtuelne valute su digitalni predmeti, kao što su dragulji, poeni ili novčići, koji se mogu kupiti pravim novcem, često u samim igrama ili kroz aplikacije.

Udruženja potrošača kažu da igrači, kada koriste digitalnu valutu za otključavanje dodatnih mogućnosti ili kupovinu predmeta u igri, gube iz vida koliko stvarno troše, što ih čini podložnim "prekomernom trošenju".

Direktor BEUC-a Agustin Rejna izjavio je da su članovi BEUC-a identifikovali brojne slučajeve u kojima su igrači obmanuti da bi trošili novac.

"Danas, premijum valute u igrici namerno varaju potrošače i u velikoj meri štete deci. Kompanije su dobro svesne ranjivosti dece i koriste trikove kako bi namamili mlađe potrošače da troše više“, rekao je Rejna.

Udruženja traže da kupovine uvek budu prikazane u pravom novcu, na primer evrima, ili da bar pokazuju "ekvivalentnost u valuti u stvarnom svetu".

BEUC je saopštio da u EU više od polovine potrošača redovno igra video igrice, a procenat je još veći među decom uzrasta od 11 do 14 godina – 84%.

Deca u Evropi troše u proseku 39 evra mesečno na kupovinu u igricama. "Iako su među onima koji najviše igraju, oni imaju ograničenu finansijsku pismenost i lako su podložni uticaju virtuelnih valuta", saopštio je BEUC.

Od kupovine u igricama 2020. godine zarađeno je više od 50 milijardi dolara na globalnom nivou (oko 46 milijardi evra), što predstavlja oko četvrtinu prihoda na tržištu video igara.

"Sektor video igara donosi više prihoda od kupovina u igricama nego bioskopska i muzička industrija zajedno", navodi se u saopštenju.

Udruženja tvrde da kompanije krše zakone Evropske unije o zaštiti potrošača.

"Regulatori moraju da deluju i da jasno stave do znanja da, iako je svet igara virtuelni, i dalje treba da se pridržava pravila stvarnog sveta", reko je Rejna.

BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) je krovna grupa 45 nezavisnih potrošačkih organizacija iz 32 zemlje koje predstavlja u institucijama EU i brani interese evropskih potrošača.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com