Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve češće prakse i forsiranja u javnosti angažovanja privatnih detektiva za kontrolisanje bolovanja zaposlenih. Ove nezakonite aktivnosti predstavljaju kršenje osnovnih ljudskih prava radnika i direktno zadiranje u njihovu privatnost, uključujući i proveru njihovih ličnih zdravstvenih podataka.

Pozivamo sve radnike da, ukoliko se suoče sa ovakvim postupcima, iskoriste svoje pravo da podnesu krivične prijave protiv poslodavaca i detektiva koji sprovode nezakonite radnje.

Savetujemo radnike da, ukoliko žele da podnesu krivičnu prijavu zbog nezakonitog kontrolisanja bolovanja od strane privatnih detektiva, prvo prikupe relevantne dokaze poput svedočenja, fotografija ili zabeležene komunikacije. Zatim je potrebno obratiti se policiji i predati dokaze, navodeći kršenje privatnosti i zloupotrebu ovlašćenja. Prijavu možete podneti i nadležnom tužilaštvu, jasno navodeći počinioca i opis radnji.

Posebno želimo da naglasimo da se u javnosti manipuliše podacima o "lažnim bolovanjima," među kojima je i tvrdnja da čak 40.000 radnika koristi bolovanja bez stvarnog zdravstvenog razloga. Udruženi sindikati Srbije "Sloga" smatraju da ovakve informacije nisu potkrepljene valjanim dokazima i da bi bilo korisno za javnost i sve zainteresovane strane da se objasni na osnovu koje metodologije istraživanja ili izvora su ovi podaci utvrđeni.

Kao sindikat smatramo da je kontrola bolovanja potrebna i legitimna u cilju sprečavanja zloupotreba. Međutim, ova kontrola mora biti sprovedena na zakonit način, poštujući prava radnika i njihovu privatnost, te se strogo držati okvira Ustava i zakona. Smatramo da država i nadležne institucije treba hitno da preispitaju i veoma jasno i bez prostora za manipulacije definišu zakonodavni okvir u vezi sa kontrolom bolovanja, kako bi se sprečile zloupotrebe i osigurala pravna zaštita radnika.

Pozivamo poslodavce da izbegavaju primenu ovakvih spornih metoda i da se, umesto toga, fokusiraju na stvaranje radnih uslova koji će smanjiti potrebu za bolovanjima. Takođe, pozivamo nadležne da obezbede pravedne i zakonite mehanizme kontrole bolovanja koji neće ugrožavati dostojanstvo radnika.

Saopštenje: Udruženi sindikati Srbije "Sloga"

Foto: Pixabay.com