UG Eko Straža pokrenulo je peticiju protiv usvajanja izmena Krivičnog zakonika Republike Srbije, koje smatra protivustavnim i represivnim.

Najnovije izmene zakona omogućile bi krivično gonjenje građana za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama, uključujući i "lajkovanje" ili deljenje postova, što predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih prava na slobodu izražavanja i okupljanja.

Prema predloženim izmenama, uvedeno je novo krivično delo prema članu 343, stav 1, koje kriminalizuje deljenje materijala putem društvenih mreža. Kritičari upozoravaju da je ova odredba preširoko formulisana i da pruža mehanizam za represiju nad građanima i aktivistima koji izražavaju svoje stavove protiv vladinih politika. Ovakve izmene zakona direktno krše Ustav Republike Srbije i međunarodne ugovore koji garantuju ljudska prava. Cilj je zastrašivanje građana i suzbijanje slobode govora u zemlji.

Peticija ima za cilj prikupljanje što većeg broja potpisa, koji će biti predati Ministarstvu pravde i predstavljeni tokom javne rasprave u Beogradu zakazane za 30. oktobar. Organizatori peticije takođe planiraju formiranje pravne grupe i koordinisano delovanje kako bi se sprečilo usvajanje ovih spornih izmena, ali i unapredile postojeće zakonske odredbe.

UG Eko Straža poziva sve građane da se uključe u borbu protiv usvajanja protivustavnih izmena Krivičnog zakonika i da potpišu peticiju, i pomognu da se zaštite prava svih građana i spreči zloupotreba zakonskih odredbi za gušenje slobode govora.

Za više informacija, potpisivanje peticije, kao i za prijavu na javnu raspravu, posetite našu veb stranicu ili kontaktirajte organizatore putem društvenih mreža.

Saopštenje, foto: Eko Straža