Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra, zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da su u Srbiji, deca sve češće žrtve tog krivičnog dela, što je iskustvo koje dele mnoge države širom sveta.

Na takav trend ukazuje nedavno objavljeni Izveštaj Zaštitnika građana, kao Nacionalnog izvestioca za oblast trgovine ljudima, koji pokazuje da se u prošloj godini beleži znatno veći broj dece žrtava u odnosu na prethodne dve godine, kao i da ona čine više od  polovine ukupnog broja registrovanih žrtava. Podaci pokazuju i da je prosečna starost te dece 12 godina.

Žene su takođe ranjiva grupa, a među načinima zloupotrebe formalno identifikivanih žrtava dominantne su prinuda na prosjačenje, seksualna i radna eksploatacija.

"Simptomatični podaci pre svega ukazuju na značaj i neophodnost preventivnog postupanja i potrebu da se podigne svest celokupnog društva o ozbiljnosti ovog problema. Posebno kada su u pitanju deca, kao posebno ranjiva grupa podložna manipulaciji. Svako bi trebao da bude svestan rizika da i sam može postati žrtva, ali je takođe važno  prepoznati slučaj trgovine ljudima", rekao je zaštitnik građana Zoran Pašalić ističući da je potrebno stvoriti uslove u kojima se i žrtve mogu upoznati sa svojim pravima i dostupnim mehanizmima zaštite.

Zaštitnik građana je naglasio da je trgovina ljudima veoma kompleksno krivično delo, zbog čega su za njegovo suzbijanje, pored pravovremenog prepoznavanja, neophodne stalne i koordinisane aktivnosti svih relevantnih aktera na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Pašalić je ukazao i na važnost jačanja međusobnog poverenja državnih institucija, ali i potrebu donošenja sistemskog zakona u oblasti trgovine ljudima, kako bi se unapredili mehanizmi za suzbijanje ove pojave, koja predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava.

Saopštenje Zaštitnika građana

Foto: Pixabay.com