Evropski parlament usvojio je velikom većinom Zakon o digitalnim tržištima (DMA) i Zakon o digitalnim uslugama (DSA), čiji je cilj sigurniji i otvoreniji onlajn svet i koji će uvesti nove obaveze za tehnološke gigante.

Evropska komisija je predloge pravila koja treba da uvedu red u digitalni svet, uključujuči društvene mreže i onlajn trgovinu, predstavila u decembru 2020. Godinu i po dana kasnije zakoni su usvojeni u parlamentu i očekuje se da stupe na snagu na jesen.

"Nova digitalna pravila EU uvode dosad nezabeležene standarde o odgovornosti onlajn kompanija na otvorenom i konkurentnom digitalnom tržištu", navodi se u saoštenju EP.

Za Zakon o digitalnim uslugama 5. jula glasalo je 539 evroparlamentaraca, protiv je bilo 54 a 30 uzdržanih. Zakon o digitalnim tržištima usvojen je sa 588 glasova za, 11 protiv i 31 uzdržanih.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje zakona, a potpredsednica EK Margrete Vestager je izjavila da će ti akti omogućiti zaštitu prava korisnika na internetu i stvoriti poštena i otvorena internet tržišta.

"Nezakoniti govor mržnje može se suzbijati i na internetu, a proizvodi koji su kupljeni na internetu moraju biti sigurni. Velike platforme moraće se suzdržati od promovisanja vlastitih interesa, deliti svoje podatke s drugim preduzećima i omogućiti više prodavnica za aplikacije", rekla je Vestager.

Zakonom o digitalnim uslugama uspostavljaju se jasne obaveze za pružaoce digitalnih usluga poput društvenih mreža ili internet trgovine kako bi se suzbilo širenje nezakonitog sadržaja i dezinformacija na internetu. Te su obveze proporcionalne veličini platformi i rizicima koje one predstavljaju za društvo.

Nove obveze uključuju i povećanu transparentnost i odgovornost platformi, između ostalog pružanjem jasnih informacija o moderiranju sadržaja ili upotrebi algoritama za preporučeni sadržaj, a korisnici će moći osporiti odluke povezane s moderiranjem sadržaja.

Zabranjuju se i praksa obmanjivanja i određene vrste ciljanog oglašavanja poput onih usmerenih na decu ili zasnovano na osetljivim podacima.

Za velike onlajn platforme i internet pretraživače, koje imaju više od 45 milona korisnika mesečno, važiće stroža pravila i moraće vlastima da omoguće pristup svojim podacima i algoritmima.

Zakonom o digitalnim tržištima uvode se obveze za velike onlajn platforme koje deluju kao "čuvari pristupa" (gatekeeper) na digitalnom tržištu kako bi se osiguralo poštenije poslovno okruženje i više usluga za korisnike.
Te platforme će morati da osiguraju trećim stranama interoperabilnost sa svojim uslugama, a to znači da će manje platforme moći zatražiti da dominantne platforme omoguće svojim korisnicima da razmenjuju poruke, šalju glasovne poruke ili datoteke između različitih aplikacija za razmenu poruka.

Poslovnim korisnicima moraju dopustiti pristup svojim podacima, promovisanje vlastitih ponuda i sklapanje ugovora s njihovim klijentima izvan tih platformi.

Takođe neće više smeti davati prednost vlastitim proizvodima i uslugama u odnosu na treće strane na svojim platformama, otežavati korisnicima deinstalaciju bilo kojeg unapred učitanog softvera ili aplikacija ili korišćenje aplikacija trećih strana.

U slučaju nepoštovanja pravila, Komisija može izreći novčanu kaznu do najviše 10% njegovog ukupnog godišnjeg globalnog prometa ili do najviše 20% u slučaju ponovnog nepoštovanja pravila.

Izvestilac za Zakon o digitalnim uslugama Kristel Šaldemose izjavila je da su tenhnološki džinovi predugo imali koristi od nepostojanja pravila.

"Digitalni svet postao je divlji zapad, gđe najveći i najjači postavljaju pravila. Sada će pravila i prava biti ojačani. Otvaramo crnu kutiju algoritama kako bismo mogli pravilno sagledati strojeve za stvaranje novca iza ovih društvenih platformi", kazala je ona.

Kada Savet EU zvanično usvoji DMA u julu i DSA u septembru, zakoni će biti objavljeni u Službenom listu EU i stupiti na snagu dvadeset dana posle toga. DSA će početi direktno da se primenjuje u EU 15 meseci nakon stupanja na snagu ili od 1. januara 2024, a DMA šest meseci nakon supanja na snagu.

Ovo je prvi put da će Komisija direktno sprovoditi zakon o unutrašnjem tržištu što je do sada bilo u nadležnosti nacionalnih vlasti.

Primena Zakona o digitalnim tržištima može biti problematična zbog ograničenih resursa EK.

Izvestilac za DMA Andreas Švab je u pismu Komisiji u februaru tražio najmanje 180 stalno zaposlenih koji će biti posvećeni primeni novih pravila. U obraćanju poslanicima u ponedeljak smanjio je broj na 150.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton izjavio je da će uvođenje novih obaveza za platforme i prava za korisnike biti besmisleno ako se ne sprovode na odgovarajući način.

Izvor: EURACTIV.rs, EURACTIV.com

Foto: European Parliament