Evropska komisija objavila je Smernice za nastavnike i vaspitače u osnovnim i srednjim školama o tome kako da se bave dezinformacijama i promovišu digitalnu pismenost u učionicama.

Smernice pružaju praktičnu pomoć učiteljima i vaspitačima a uključuju definicije, vežbe na času i načine podsticanja "zdravih onlajn navika". Pokrivene su tri glavne teme: izgradnja digitalne pismenosti, borba protiv dezinformacija i procena i evaluacija digitalne pismenosti.

Trenutno u Evropi svaki treći trinaestogodišnjak nema osnovne digitalne veštine (kada se direktno testiraju) a, prema podacima OECD, samo se nešto više od polovine petnaestogodišnjaka u EU prijavilo da uči kako da otkrije da li su informacije subjektivne ili pristrasne.

"Shodno tome, postoji jasna potreba za jačanjem uloge obrazovanja i obuke u borbi protiv dezinformacija i na promovisanju digitalne pismenosti, kao i medijske pismenosti. To će povećati otpornost i mogućnosti efikasnije borbe protiv uticaja onlajn dezinformacija", saopštila je Evropska komisija.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel rekla je da Smernice nastavnicima nude znanje i oruđa koja su im potrebna da nauče mlade kako da se "kreću" u digitalnom svetu.

"Sada će čak i nastavnik bez ili sa malo prethodnog iskustva u digitalnom obrazovanju moći efikasno da objasni mladima kako da uoče dezinformacije", rekla je Gabrijel na predstavljanju Smernica.

Komesar za unutranje tržište Tijeri Breton rekao je da je cilj Smernica i nove strategie Bolji internet za decu (BIK) da se olakša negovanje digitalne pismenosti od najranijih dana u školama širom Evrope.

Smernice su razvijene uz podršku stručne grupe Evropske komisije za borbu protiv dezinformacija i promociju digitalne pismenosti kroz obrazovanje i obuke.

Stručna grupa je istovremeno objavila izveštaj u kojem je analizirana uloga obrazovanja i obuka u borbi protiv dezinformacija. Takođe su predstavljena moguća rešenja kroz politike na EU i nacionalnom nivou.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com