Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) predstavila je 24. oktobra novi alat koji treba da pomogne "u navigaciji" u okruženju dezinformacija. Novi alat je lansiran na dan kada počinje Globalna nedelja medijske i informacione pismenosti.

Reč je o sredstvu koje je Radna grupa Istočni Stratkom, osnovana za borbu protiv ruske propagande, dodala među postojeće i koje svako može da koristi kako bi bolje razumeo pretnje u medijskom prostoru i od njih se odbranio, saopštio je EEAS.

EEAS navodi da je prošlo osam meseci od početka ruske agresije na Ukrajinu a da su još pre godinu dana postali očigledni gomilanje vojske i priprema terena za agresiju u informacionom prostoru.

Tokom tri meseca koji su pretodili napadu na Ukrajinu, EEAS Radna grupa Istočni Stratkom primetila je karakterističan skok narativa dezinformacija koje je promovisao ruski "dezinformacioni ekosistem".

Tako je u međima poznatim po dezinformacijama upotreba ključne reči "nacistički" u vezi sa Ukrajinom povećana za gotovo 300% dok je upotreba reči "genocid" skočila za više od 500%.

U poslednjih 12 meseci u registru EUvsDisinfo zabeleženo je više od 1.200 slučajeva dezinformacija - napada na Ukrajinu, EU, njene članice i zajednicu istomišljenika koja je protiv ruske agresije a podržava Ukrajinu.

Sa nastavkom agresije, nastavljaju se i kampanje manipulacija informacijama i dezinformacija. One se odvijaju na više jezika u na desetinama platformi, oflajn, i onlajn. Cilj im je da "zabiju klinove društvu", "hrane" podele, stvore konfuziju i preusmere pažnju sa ruske agresije i ratnih zločina, navodi se u saoštenju EEAS.

Dalje se ukazuje da su protekli meseci još jasnije pokazali kolika su pretnja dezinformacije i koliko je važno braniti se od njih, i na individualnom nivou.

"EU je sa svojim višeslojnim pristupom na prvoj liniji brobe protiv stranih manipulacija informacijama i mešanja, uključujući dezinformacije", nagalašva EEAS.

Kada je reč o novom alatu, sajt EUvsDisinfo, prvi projekat EU za podizanje svesti o deznformacijama, dobio je novu sekciju "učite" (euvsdisinfo.eu/learn).

Ta strana objašnjava mehanizme, taktike, zajedničke narative i aktere koji stoje iza dezinformacija i manipulacija informacijama. Nudi se uvid u pro-Kremlj medijski ekosistem a mogu se naći i tehnike "lakog ogovora".

Cilj sekcije "učite" je da nauči čitaoce kako da procene relevantnost i pouzdanost izvora i njihovog sadržaja, kao i kako da prijave i reaguju na dezinformacije. Dodaje se da su te veštine deo digitalnih veština za 21. vek i od ključnog značaja za informisane građane.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: euvsdisinfo.eu