Ruski državni kanal Raša tudej (RT), koji ima zabranu emitovanja u EU zbog podsticanja i podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, saopštio je 15. novembra da je počeo emitovanje onlajn sadržaja svog programa na srpskom jeziku. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik tim povodom je rekao da to nema veze sa slobodom govora i upozorio da je suprotno obavezi  Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU.

Multimedijalni portal RT Balkan pružiće alternativnu perspektivu regionalnih i svetskih događaja, s planom da se proširi na televiziju do 2024, obavljeno je na sajtu RT.

"Verovatno nas nigde u svetu nisu očekivali s nestrpljenjem koliko ovde. I zato želim da se obratim dragim srpskim prijateljima na njihovom jeziku: 'Braćo, gledajte RT'", navela je glavna urednica RT Margarita Simonjan u saopštenju objavljenom na sajtu RT.

Glavna urednica RT Balkan Jelena Milinčić rekla je da će "ljudi u regionu od sada imati pristup RT na srpskom jeziku što će im pružiti potpuniju sliku današnjeg sveta". "Postati deo medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Spremni smo za to", dodala je.

Početak rada Raša tudej na srpskom jeziku najavljen je sredinom jula, a Evropska komisija je tada saopštila da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

Evropski parlament je 6. jula usvojio rezoluciju kojom se vlasti u Beogradu između ostalog pozivaju da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere kako bi se Raša tudej i Sputnjik Srbija sprečili da šire lažne vesti i dezinformacije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je povodom početka rada Raša tudeja u Srbiji rekao  da zemlja koja je ozbiljan kandidat za EU ne bi trebalo da bude centar za dezinformacije Kremlja.

"Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda vraća u Srbiju na velika vrata kroz pokretanje Raša tudeja je u suprotnosti sa opredeljenjem Srbije da radi na usklađivanju sa spoljnom politikom EU. Ozbiljna zemlja kandidat ne bi trebalo da bude centar za širenje dezinformacija Kremlja", napisao je Bilčik 14. novembra na Tviteru.

Bilčik je 15, novembra, nako objavljivanja informacije o početku rada RT na srpskom, za N1 rekao da to "nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi".

"Dozvoliti emiteru koji je pod sankcijama Evropske unije još od marta da može da radi u Srbiji je zaista korak u pogrešnom pravcu i u potpunoj je suprotnosti sa obavezom koju smo čuli od predstavnika (srpske) vlade i javnih institucija", rekao je Bilčik za N1.

On je dodao da je dopuštenje da ta platforma, "propaganda Kremlja emituje u Srbiji potpuno u suprotnosti ne samo sa srpskom obavezom da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, sa njenom podrškom Ukrajini koju je Rusija napala, nego je u suprotnosti sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve".

Bilčik je naveo da na dnevnom nivou prati medije u Srbiji i da je "već veoma zabrinut" a "ponekad i alarmiran nivoom dezinformacija, prevarama pa čak i otvorenim lažima" koje se mogu pročitati.

Kako je ocenio, odluka o tome koji mediji rade u Srbiji treba da bude odluka koja je u skladu sa strateškim interesom Srbije koji štiti interese od slobode, do  demokratije i odgovornog i nezavisnog novinarstva, u skladu sa žaljom da se pristupi EU.  "Medij koji finansira ruska država i koji širi propagandu mržnje nije međi koji želimo u Evropi i koje želimo da vidimo u zemljama kandidatima za članstvo u Uniji", istakao je.

Bilčik je naveo da svaka ozbiljna zemlja kandidat u ovom trenutku treba da se obaveže da se uskladi sa spoljnom politikom Unije, njenim principima i stavovima dodajuči da je dozvoljavanje ruske propagande unutar Srbije u potpunoj suprotnosti sa time.

Bilčik je rekao da je ubeđen a nije samo u interesu Evropske unije da RT ne radi u Srbiji, već da je to u srpskom nacionalnom interesu, ukoliko je evropa strateški interes Srbije. "Ja sam jasno izneo svoje stavove i ponavljaću ih i nastaviću to da radim", zaključio je Bilčik.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Logo RT