Slovenci su na referendumu podržali zakon čiji je cilj smanjenje političkog uticaja i jačanje uređivačke nezavisnosti državne Radio-televizije Slovenije.

Sadašnje rukovodstvo televizije imenovala je bivša konzervativna vlada Janeza Janše.

Medijske i civilne organizacije su kritikovale kako smatraju pristrasno izveštavanje RTV Slovenija, javnog servisa sa više od 2.000 zaposlenih.

Na izborima u aprilu pobedila je koalicija levog centra koja je ubrzo po preuzimanju vlasti usvojila zakon za reformu RTV Slovenija.

Zakon onemogućava da vlada i parlament imenuju novo rukovodstvo posle svakih izbora, a televizija će biti pod nadzorom grupa i institucija civilnog društva.

Slovenačka demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše tražila je referendum i sakupila 40.000 potpisa potrebnih za njegovo raspisivanje, u poslednjem pokušaju da spreči usvajanje zakona.

Zakon je na referendumu 27. novembra ipak podržalo više od 62% glasača, prema podacima izborne komisije, dok je protiv glasalo 38%.

Janša je tokom dve godine na čelu vlade, od 2020. do 2022, često napadao medije zbog kritičkih izveštaja, uključujući i lične napade protiv novinara.

Njegova partija je zamenila većinu direktora i glavnog urednika informativnog programa na RTV, što je izazvalo proteste zbog ukidanja emisija, smenjivanja novinara i drugih poteza za koje se smatralo da narušavaju slobodu medija.

Slovenija je po stanju u slobodi medija pala na ovogodišnjoj listi Reportera bez granica sa 36. na 54. mesto.

"Postoji šteta koja ne može biti popravljena… ali uređivačka autonomija će biti osigurana" zakonom, izjavila je portparolka najvećeg sindikata televizijskih radnika Helena Milinković.

Ona je dodala da je zaposleno više od 10 novih novinara koji su ranije radili za medije povezane sa SDS, dok je više od 40 novinara i članova redakcije dalo otkaz ili otišlo u penziju tokom prošle godine.

Udruženje slovenačkih novinara je pozvalo građane da podrže zakon, navodeći da je to jedini način da se televizija zaštiti od "političke zloupotrebe i uništenja".

Zakon su podržale vodeće međunarodne medijske organizacije, kao što su Međunarodni institut za štampu (IPI) i Reporteri bez granica.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozdravila je ishod referenduma.

"SEEMO se nada da će RTV Slovenija u budućnosti raditi kao nezavisni profesionalni javni medijski servis i da će biti pozitivan primer mnogim drugim javnim servisima u Evropi", izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Predlogom zakona je predviđeno da izmene budu sprovedene dva meseca posle objavljivanja zvaničnih rezultata referenduma u januaru.

Izvor: AFP

Foto: European Commission