Širom sveta je tokom ove godine ubijeno 67 novinara i medijskih radnika na radnom zadatku, što je 30% više u odnosu na 2021, navodi se u novom izveštaju Međunarodne federacije novinara (IFJ) objavljenom 9. decembra. Ukrajina, gde je ubijeno 12 novinara, postala je najopasnija zemlja za novinare.

Prošle godine je ubijeno 47 novinara i medijskih radnika.

Povećnom broju su, prema IFJ, najviše doprineli rat u Ukrajini, neredi na Haitiju i rastuće nasilje kriminalnih bandi u Meksiku.

Zbog izveštavanja, širom sveta trenutno je pritvoreno 375 novinara, najviše u Kini, Mjanmaru i Turskoj. Prošle godine ih je u zatvoru bilo 365.

S obzirom da je broj ubijenih medijskih radnika u porastu, IFJ je pozvala vlade da preduzmu konkretnije korake za zaštitu novinara i slobodnog novinarstva.

"Neuspešno reagovanje samo će ohrabriti one koji nastoje da suzbiju slobodan protok informacija i potkopaju sposobnost ljudi da pozivaju svoje lidere na odgovornost", naveo je generalni sekretar IFJ Entoni Belanger u saopštenju.

Ubistva novinara su ove godine registrovana u 21 zemlji. Najviše je registrovano u Severnoj i Južnoj Americi (29), zatim u azijsko-pacifičkom regionu (15) i Evropi (14), na Bliskom istoku i arapskom svetu pet, a najmanje u Africi – četiri.

Najviše medijskih radnika je ubijeno tokom izveštavanja o ratu u Ukrajini - njih 12, od kojih su većina bili Ukrajinci. Novinari su uglavnom stradali u prvim nedeljama rata, ali pretnje novinarima se nastavljaju.

IFJ navodi i da su "vladavina terora kriminalnih organizacija u Meksiku i slom zakona i reda na Haitiju, takođe doprineli porastu ubistava", sa 11 i šest novinara ubijenih u tim zemljama.

Ova godina je bila jedna od najsmrtonosnijih ikada za novinare u Meksiku, koji se sada smatra najopasnijom zemljom za novinare van ratne zone.

IFJ beleži i pet smrtnih slučajeva tokom političke krize u Pakistanu, a upozorili su i na rastuće pretnje novinarima u Kolumbiji i na Filipinima.

Pomenuto je i ubistvo novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh dok je izveštavala iz palestinskog izbegličkog kampa.

IFJ, sa sedištem u Briselu, čini 600.000 medijskih profesionalaca iz njihovih sindikata i udruženja iz više od 140 zemalja. Izveštaj je objavljen uoči Dana ljudskih prava Ujedinjenih nacija.

U saopštenju se upozorava i na sve veću političku represiju u Rusiji, Belorusiji, Hongkongu, Iranu i Turskoj.

Izvor: Beta, Dnevni evropski servis

Foto. IFJ