Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i nekoliko poslanika Evropskog parlamenta reagovali su povodom nedavnog upada policije u redakciju italijanskog lista koji su novinarske organizacije okarakterisale kao pokušaj zastrašivanja slobodnih medija.

Početkom meseca, policija je po nalogu italijanskog tužioca poslata u redakciju lista Domani, zbog članka o podsekretaru u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Klaudiju Durigonu.

Premijerka Italije Đorđa Meloni je ranije takođe izazvala polemiku kada je tužila poznatog italijanskog novinara Roberta Savijana za klevetu zbog komentara o njenoj politici prema migrantima. Od tužbe nije odustala ni kada je postala premijerka.

Takve tužbe nisu nove u Italiji, navodi Politiko, podsećajući da su i raniji lideri, uključujući Silvija Berluskonija, podnosili tužbe protiv novinara.

Slučaj sa listom Domani je drugačiji od ostalih jer je policija poslata u redakciju da "zapleni"  štampanu kopiju članka, iako je taj izveštaj objavljen i onlajn. U članku su otkrivene navodne Durigonove veze sa pojedincima povezanim sa lokalnim kriminalnim organizacijama.

Durigon je zbog skandala podneo ostavku u vladi Marija Dragija, ali je ponovo ušao u sastav Melonijeve vlade.

"Zastrašivanju novinara i zloupotrebi sporova protiv njih nema mesta u EU", izjavila je Jurova. "Zato sam predložila zakon kako bi se borili protiv tih napada na slobodu medija", rekla je evropska komesarka, misleći na direktivu koju je Evropska komisija predložila u cliju borbe protiv strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP tužbe) koje moćni ljudi ili institucije koriste da ućutkaju kritičare.

Jurova je istakla da je važno da Evropski parlament i članice EU brzo usvoje tu direktivu, jer su ta pravila potrebna za efikasnu borbu protiv zloupotrebe sudskih sporova protiv medija.

Evropska komisija je, dodala je, već pozvala Italiju da napravi promene.

"U izveštaju o vladavini prava za 2022, primetili smo veću učestalost SLAPP tužbi i dali smo preporuku Italiji da donese zakon i druge zaštitne mere za reformu uređenja pitanja klevete. Očekujemo da Italija sledi te preporuke i o tome ćemo izvestiti u izveštaju o vladavini prava za 2023", rekla je Jurova.

Nekoliko evroparlamentaraca iz partija levice i centra takođe su optužili Italiju da je napustila vrednosti EU.

Holandska poslanica Sofi in 't Veld iz parlamentarne grupe Obnovimo Evropu kritikovala je druge lidere EU što ćute i "gledaju na drugu stranu kada jedan od njihovih napada novinare".

Izvor: Politico

Foto: Twitter@DomaniGiornale