EU podržava novi projekat za povećanje podrške postojećim i uspostavljenim nezavisnim ruskim i beloruskim medijima koji rade u Uniji i koji zadržavaju značajnu publiku u zemlji iz koje su.

Projekat Centar slobodnih medija EAST, koji vodi praški Centar civilnog društva, treba da dodeli više od 2,2 miliona evra bespovratno za pružanje pomoći i psihološke podrške, investiranje u tehnološka rešenja i jačanje saradnje između lokalnih centara u EU u kojima rade prognani novinari.

Ti lokalni centri nalaze se uglavnom u Češkoj, Nemačkoj, Poljskoj, Letoniji i Litvaniji.

Potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost Vera Jurova rekla je da su mnogi hrabri ruski nezavisni novinari preuzeli rizik i nastavljaju da rade i da nemaju drugog izbora nego da rade u EU, saopštila je Evropska komisija.

"Da bi se borili sa ratnom propagandom Kremlja, potrebni su nam nezavisni mediji koji govore istinu o Rusiji. I treba da ih podržimo. To je naša moralna dužnost i naš je strateški interes", rekla je Jurova predstavljajući novi projekat.

Istovremeno je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton istakao da ruski nezavisni mediji i civilno društvo imaju značajnu ulogu u obezbeđivanju kontinuiranog protoka činjeničnih informacija publici koja govori ruski i u borbi protiv ruskih državnih dezinformacija.

"Podržavajući proizvodnju i širenje nezavisnih sadržaja proizvedenih bez mešanja u uređivačku politiku, projekat će doprineti našim naporima u borbi protiv ruske propagande", rekao je Breton.

Projekat Centar slobodnih medija EAST izabran je po pozivu iz aprila i deo je širih napora za odbranu vrednosti  EU u vreme rata, kao i za odbranu nezavisnih medija u EU i šire.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Shutterstock.com