Zloupotreba i manipulacija fotografija u medijima krši se sa etikom, a fotoreporter ne bi smeo da narušava srž izvorne fotografije, ocenjeno je 24. avgusta na radionici "Fotografija kao poseban oblik novinarskog istraživanja" koju je u Beogradu organizovala Novinska agencija Beta.

Fotoreporter agencije Beta Amir Hamzagić kazao je na radionici da pojedini mediji manipulišu, obrađuju i seku fotografije, kako bi prikazali situaciju koja se ne poklapa sa realnom slikom, a kao poseban primer istakao proteste.

Prema njegovim rečima, fotografija mora da verno dočara ono što se dešava, isto kao i tekstovi novinara.

Ukoliko dođe do manipulacije fotografija, Hamzagić navodi da je jedino rešenje tužba onoga koga to direktno pogađa, jer ta oblast nije definisana zakonom.

"(Manipulisana fotografija) je laž kao što može biti lažna i rečenica. Lično smatram da bi laž trebalo kažnjavati zakonom, ali to nije moguće zbog slobode govora", kazao je on.

Hamzagić je naglasio da bi fotografija trebalo da ima iste podatke kao i novinarski teskt, odnosno da bi trebalo verno da dočara ono što se dešava.

"Foto novinar nije neko ko dođe, škljocne i ode, već mora da bude upućen u stvari koje radi, iako možda ne radi intervjue ili piše vesti", rekao je Hamzagić.

Govoreći o sve češćoj upotrebi mobilnih telefona u novinarstvu, kazao je da oni ne mogu da zamene fotoaparate, dodajući da smatra da ne bi trebalo mešati posao fotoreportera i novinara jer će jedna od te dve stvari ispaštati zbog podeljene pažnje.

Ocenio je da se mobilni telefoni u novinarstvu danas koriste u želji za brzinom, kako bi sve bilo objavljeno brže.

"Tvoja fotografija i to što budeš uradio će biti okej u tom trenutku i narednih pet do sedam minuta dok fotoreporter ne objavi svoju fotografiju. Jednostavno, kvalitet će uvek biti ispred brzine", naglasio je Hamzagić.

Izvor: Beta

Foto: Beta