Medijska nagrada M100 dodeljena je pokretu Žene, život i sloboda iz Irana, a ceremonija dodele biće održana 14. septembra uveče u dvorcu Sansusi u Potsdamu, kod Berlina, uz prigodno obraćanje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Nemačka medijska nagrada, kako su naveli organizatori, priznanje je hrabrim ženama i devojkama, ali i muškarcima, koji se u svojoj domovini bore protiv represije, za slobodu i ljudska prava.

"Oni rizikuju slobodu i život u tim protestima protiv decenija rodne neravnopravnosti i diskriminacije žena u Iranu. Odajući priznanje pokretu Žene, život, sloboda, M100 izražava podršku borbi za osnovne slobode i zalaže se za neodložan prekid nasilja  i bezbedno oslobađanje hiljada političkih zatvoreniika", navedeno je u saopštenju.    

Nagradu će, u ime svih žena Irana, u Oranžeriji dvorca Sansusi primiti aktivistkinja za ženska prava Šima Babei, koja od 2020. godine živi u izgnanstvu u Belgiji.

Pre dodele nagrade, oko 70 glavnih i odgovornih urednika medija i vodeći predstavnici privrede, politike i civilnog društva razgovaraće o predsnostima i slabostima demokratije, o razlozima zamora od demokratije i o budućnosti medija u svetlu tehnološkog napretka i poplave dezinformacija, prenela je agencija dpa.  

Medijsku nagradu M100 od 2005. dodeljuje žiri u čijem sastavu se nalaze novinari iz celog sveta. Ona se dodeljuje u vreme održavanja međunarodne konferencije M100 Sansusi kolokvijum koja, prema brojnim ocenama, svake godine okuplja neke od najvažnijih kreatora javnog mnjenja u svetu.

Među dosadašnjim laureatima M100 Media Award bili su narod Ukrajine, ruski disident Aaleksej Navaljni, škotska premijerka Nikola Stardžen, urednik mađarskog nezavisnog informativnog portala Indeks Sabolč Dul, irski pevač Bob Geldof i drugi.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: M100potsdam.org