Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton upozorio je američkog milijardera i vlasnika društvene platforme X (Bivši Tviter) Ilona Maska da je ta platforma preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu što je u suprotnosti sa zakonskim okvirima Evropske unije.

"Posle terorističkih napada Hamasa na Izrael imamo indicije da se vaša platforma koristi za širenje ilegalnih sadržaja i dezinformacije u EU. Dozvolite da vas podsetim da prema Zakonu o digitalnim uslugama postoje vrlo precizne obaveze o uređivanju sadržaja", naveo je Breton 10. oktobra u pismu.   

Breton, koji je zadužen i za digitalnu tranziciju, precizirao je da mediji i organizacije civilnog društva masovno prijavljuju da platformom X o ratu u Izraelu kruže dezinformacije i lažne i manipulisane slike, na primer iz nekih drugih sukoba ili čak iz video-igrica.  

Breton je Maska pozvao da "krajnje transparetno i jasno da stavi do znanja kakvi su sadržaji dozvoljeni" i dodao da mora dosledno da sprovodi zacrtanu politiku poslovanja, što je "posebno važno kada je reč o nasilnim i terorističkim sadržajima" koji "očigledno cirkulišu" na mreži X.

U pismu, koje je objavljeno na mreži X, ukazuje se i da su nadležna evropska tela već slala upozorenja.

Naglašava se da Mask i njegova kompanija moraju blagovremeno i sa dužnom pažnjom da reaguju na te prijave i da o preduzetim merama obaveste EU, a da Mask mora "s obzirom na hitnost" da bude u kontaktu sa releventnim snagama za sprovođenje zakona i Europolom.

U pismu se dodaje da će Bretonovi saradnici ubrzo saopštiti i neke konkretne zahteve koji su u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama EU, a od Maska se očekuje da u roku od 24 sata u potpunosti odgovori na primedbe. Upozorava se da eventualna istraga može rezultirati i kaznom.

Društene mreže i digitalne platforme na tlu EU prema novom Zakonu o digitalnim uslugama Unije moraju da preduzimaju oštre mere protv sadržaja koji promovišu nasilje, jezik mržnje, huškanje ili šire dezinformacije, a u suprotnom mogu da se suoče sa visokim novčanim kaznama.

Velike platforme sa više od 45 miliona korisnika u EU moraju da nadziru u i skidaju ilegalne sadržaje i o tome podnose izveštaje, a u suprotnom kazna može da bude i u visini 6% njihovog godišnjeg prihoda.

Na profilu o bezbednosnim merama platforme X je 10. oktobra kasno uveče objavljeno da su preduzeti koraci protiv "desetina hiljada priloga koji prikazuju nasilje ili sadrže govor mržnje" i da su deaktivirani novootvorni korisnički nalozi koji imaju veze sa Hamasom.   

"U proteklih par dana svedočili smo porastu dnevnih aktivnosti aktivnih korisnika X na području konflikta, a uz to i globalno više od 50 miliona postova o terorističkom napadu Hamasa na Izrael", navodi se u saopštenju platforme X, čije je sedište u San Francusku.

Mask je pre nešto manje od godinu dana kupio društvenu mrežu Tviter, koju je ubrzo preimenovao u X. Vrlo brzo je otpustio oko polovinu zaposlenih, a prema pisanju medija, među njima i veliki broj stručnjaka zaduženih za kontrolu sadržaja na dezinformacije i nasilje.

Sledeći korak bio je i da olabavi etička pravila o sadržaju priloga, uz obrazloženje da je Tviter ograničavao slobodu govora. Nakon toga Tviter, odnosno platformu X su napustili brojni korisnici, uglavnom institucije nekih država EU i kompanije.

Mask zastupa politiku da sami korisnici platforme X procenjuju da li je nešto dezinformacija, i taj sadržaj onda samo bude obeležen kao nepotvrđen, ali ne i uklonjen.

Analitičar Emerson Bruking, iz Atlantskog saveta, izjavio je i da je Mask zbog zarade omogućio svim korisnicima da kupe takozvanu plavu oznaku, koja označava da je izvor kredibilan, i da je sada govoto nemoguće znati koji su izvori verodostojni.  

On je za Juronjuz dodao i da je sada znatno teže videti pravu istinu o ovom sukobu u Izraelu nego što je bio slučaj sa prošlogodišnjom ruskom agresijom na Ukrajinu i da Ilon Mask za to lično snosi odogovornost.

"Mask je kontinuirano i namerno difamirao ideju objektivnog medija i doneo je oduke o radu te platforme koje podrivaju takvu ideju. Sada vidimo posledice", rekao je Bruking.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU