Evropski parlament je pozvao vlasti Malte da bez odlaganja istraže motive ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije i da ubrzaju sudski postupak, tražeći bolju zaštitu novinara i slobode i nezavisnosti medija.

U rezoluciji koju su evroposlanici usvojili 19. oktobra izražava se duboka zabirnutost zbog ograničenog napretka u sudskom postupku za ubistvo malteške novinarke, ubijene pre šest godina, i ukazuje da su donate samo tri presude nižeg stepena i da još nisu osuđeni nalogodavci.

Evropski parlament je pozvao da se "završi istraga osnovnih motiva napada i da se bez odlaganja završi kirivčni sudski postupak i da se privedu pravdi umešani u ubistvo na svim nivoima", uz puno učešče Europola u istrazi.

Odajući priznanje važnom radu Karuane Galicije u otkrivanju korupcije, organizovanog kriminala, poreskih prevara i pranja novca, Evropski parlament je snažno osudio napade i ubistva novinara zbog njihovog posla, uključujući ubistva slovačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, bugarske novinarke Viktorije Marinove, grčkog novinara Jorgosa Karaivaza i holandskog novinara Pitera de Vrisa.

U rezoluciji se naglašava "ključna uloga koju novinari imaju u otkrivanju istine, zaštiti demorkatije i okončanju kulture nekažnjivosti".

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog negativne retorike malteških vlasti kojom se targetiraju novinari, apelujući na bolju zaštitu slobode, nezavisnosti i pluralizma medija.

Takođe su izrazili žaljenje zbog toga što su novinari, kao i članovi porodice Dafne Karuane Galicije, i dalje na meti SLAPP tužbi i pozvali pojedince koji su pokrenuli te tužbe dok su bili na funkciji javnih zvaničnika, uključujući bivšeg premijera, da ih odbace.

U rezoluciji o vladavini prava na Malti, evroposlanici su pozvali malteške vlasti da sprovedu temeljnu, brzu i nezavisnu istragu i krivično gonjenje svih javnih zvaničnika koji su navodno umešani u korupciju, iznudu i trgovinu uticajem - uključujući šemu kupovine glasova i reketiranje vozačkih dozvola.

"Poslanici EP su zgroženi izjavom malteškog premijera ranije ovog meseca u kojoj se umanjuje značaj institucionalizovane korupcije i tvrde da takve izjave učvršćuju kulturu nekažnjivosti", navodi se u rezoluciji.

Takođe su osudili "institucionalni neuspeh organa za sprovođenja zakona i pravosuđa na Malti", uključujući spor napredak u postupcima protiv zvaničnika Pilatus banke i napore vlasti da ih suspenduju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: European Parliament