Uoči izbora za Evropski parlament u junu sledeće godine, u Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog mogućeg ruskog uplitanja, piše 6. novembra austrijska agencija APA, a kao primer takvog uticaja navodi Slovačku i zemlje Zapadnog Balkana, prvenstveno Srbiju.

APA podseća na nedavnu izjavu visokog predstavnika EU Žozepa Borela da Moskva ne preza od toga ni da pravi lažne vebsajtove, kako bi delovale kao verodostojni mediji.

Još 2022. godine su nemački portal T-online i javna televizija ZDF raskrinkali više od 30 lažnih sajtova, koji su ciljano preko društvenih mreža, pre svega Fejsbuka, plasirali dezinformacije. "Međutim, godinu dana kasnije i dalje se pojavljuju takvi sajtovi, poznati i pod nazivom kampanja-dvojnik", piše agencija.

U izveštaju francuskog generalnog sekretarijata za odbranu i bezbednost iz juna 2023. kao zemlje pogođene takvim dupliranim sajtovima navedene su Francuska, Litvanija, Letoniija, Velika Britanija, Ukrajina, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Dva glavna cilja su, piše APA pozivajući se na američku tajnu službu, da se unese nestabilnost u demokratske zemlje i da se poljulja poverenje javnosti u izbore i dovede u pitanje njihova pouzdanost i legitimnost.

Uoči nedavnih opštih izbora u Slovačkoj, krajem septembra ove godine, prema nalazima stručnjaka je približno polovina od 5,4 miliona stanovnika poverovala nekoj lažnoj informaciji.

Nevladina organizacija Infosecurity.sk je samo u prve dve nedelje septembra registrovala oko 365.000 priloga sa dezinformacijama na slovačkim onlajn mrežama.

Te su lažne informacije, ustanovila je NVO, deljene čak pet puta više od drugih postova. Više od 15% priloga moglo je da se dovede u vezu sa korisničkim nalozima povezanim sa Moskvom, navodi agencija.

"Još jedan, posebno ekstreman primer toksičnog uticaja ruske propagande može se naći u Srbiji i zemljama u njenom susedstvu, koje sve žele u Evropsku uniju što, kako navodi APA, pokazuje i najnovija studija nemačke Fondacije Fridrih Nauman, bliske liberalnoj FDP, o medijskoj sceni u Srbiji.

Autor studije Tomas Braj izjavio je za agenciju APA da mediji masovno i bez rezerve preuzimaju vesti Sputnjika i RT na srpskom jeziku. "I ruski državni mediji govore o nekoliko stotina preuzimanja dnevno", rekao je Braj.

Pa iako je Evropska unija ubedljivo najveći finansijer Srbije, u anketama većina građana Srbije kaže da su proteklih godina najveći donatori bili Rusija i Kina, zaključuje APA.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay