Mađarski branioci prava izrazili su zabrnutost zbog novog zakona kojim bi mogao da se pojača pristisak na nezavisne medije i civilno društvo.

Nacrt zakona, koji bi vladajuća partija Fides trebalo da podnese 14. novembra, trebalo bi da sadrži predlog osnivanja nove službe koja bi istraživala aktivnosti koje ugrožavaju "suverenitet" Mađarske.

Vlada nije objavila mnogo detalja plana ali je vođstvo Fidesa nagovestilo da bi novi zakon mogao da se primenjuje na strano finansiranje političkih partija, možda i medija i organizacija civilnog društva, koje je optužilo da rade pod uticajem Vašingtona i/ili Brisela, piše britanski Gardijan.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji više od deset godina konsoliduje moć i proširuje uticaj njegovog Fidesa u svim aspektima javnog života, već dugo govori da se entiteti iz inostranstva mešaju u mađarsku politiku i da njegovi kritičari rade protiv nacionalnog interesa.

Uprkos kritikama međunarodne javnosti, Orban nastavlja da tvrdi da domaće kritičare njegove vlasti kontrolišu sile spolja.

Premijer je letos rekao da iz inostranstva žele da promene mađarsku vladu i da koriste sva sredstva političke korupcije da finansiraju opoziciju.

Na sastanku partije u septembru premijer se posebno žalio na grupe civilnog društva i medije "koje se finansiraju iz Brisela ili preko Soroševe mreže".

Sada, kada slede izborne kampanje za Evropski parlament i za lokalne izbore 2024, mađarski novinari i grupe aktivista brinu da će vlada preduzeti novi korak kako bi ućutkala kritičke glasove.

Rukovodstvo Teleksa, jednog od nekoliko preostalih nezavisnih medija, nedavno je objavilo javno upozorenje da je "pod maskom zaštite suvereniteta" Orbanova vlada "objavila rat kritičkoj štampi", preneo je Gardijan.

Direktorka za strategiju u mađarskoj Uniji za građanske slobode Stefanija Kaproncaj rekla je da strahuju da će se novi zakon uklopiti u niz vladinih akcija usmerenih na ograničavanje učešća u javnom životu i rad slobodnih medija.

Pored toga, rekla je ona, postoje bojazni da zakon može da pojača narativ vlade da je svako strano finansiranje suprotno nacionalnim interesu Mađarske.

Zvanična Budimpešta nije odgovorila na zahtev za komentar.

I dok stručnjaci kažu da ne mogu da ocenjuju novi zakon dok ne bude objavljen u celini, nervoza raste.

"To je ko zna koja po redu zakonska pretnja nezavisnim NVO i medijima", rekao je mađarski profesor i stručnjak za medijske zakone i politiku Gabor Poljak, preneo je Gardijan.

Ali, dodao je, nije jasno da li će se "roditi još jedan krezubi lav" ili će Fides zauzeti "putinistički" stav.

"Ako zaista postoji jaka pravna pretnja stranoj pomoći, to će u suštini značiti kraj nezavisnih medija i civilnog društva", rekao je Poljak dodajući da je jedino izvesno uznemiranje među novinarima i aktivistima.

Neki kritičari kažu da je kampanja za zaštitu suvereniteta delimično pokušaj da se odvrati pažnja birača i da će sama služba, ako bude osnovana, imati mali značaj.

Poslanik Marton Tompoš iz opozicione partije Momentum rekao je da Fides obično počinje kampanju odvraćanja pažnje kada želi da skrene ljude sa pravih problema, poput inflacije, stanja obrazovanja, zdravstva i socijalnog sistema.

"Ako vlada zaista želela da počne da se bavi pitanjima koja ugrožavaju mađarski suverenitet, trebalo bi da počne sa svojim dogovorima sa Moskvom i Pekingom", istakao je Tompoš.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com