Evropska federacija novinara (EFJ) predstavila je pred evropske izbore svoj Manifest sa ciljem da se podigne svest o potrebi za snažnijom EU koja je posvećena radu za sindikalna i ljudska prava, vladavini prava, slobodi medija i medijskom pluralizmu.

Predsednica EFJ Maja Sever rekla je da ta federacija u Manifestu pod motom "Da novinarstvo bude javno dobro" poziva buduće kreatore politike EU da budu uz novinarstvo i novinare u Evropi.

Sever je rekla da je poslednjih godina EU uradila više nego ikad da kreira bezbedan i održiviji prostor za novinarstvo kao javno dobro štiteći profesiju novim regulativama i finansiranjem brojnih projekata.

"Međutim, nezavisno profesionalno novinarstvo je skupo, potrebna mu je veća podrška javnih vlasti jer ne možemo da ga prepustimo samo tržištu", ukazala je Sever.

U saopštenju EFJ navodi se da će novi kreatori politike posle izbora početkom juna nadgledati sprovođenje ključnih regulatornih mehanizama usvojenih u poslednjih pet godina - Direktive o autorskim pravima, zakona o digitalnim uslugama i o veštačkoj inteligenicji (AI), Anti-SLAPP direktive i Evropskog zakona o slobodi medija.

EFJ je pred evropske izbore postavio agendu sa tri tačke za akciju: da novinarstvo bude vidljivije, da bude bezbednije i da se reguliše AI.

U sklopu tih tačaka su garantovanje nezavisnosti i održivog finansiranja javnih medija, alokacije iz budžeta EU za nezavisne novinarske projekte, zaustavljanje nekažnjivosti, prepoznavanje i sprečavanje uvredljivih pravnih postupaka koji za cilj imaju utišavanje novinara, ohrabrivanje izrade smernica za upotrebu i razvoj AI u novinarstvu...

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EFJ