Grupa međunarodnih novinarskih i medijskih udruženja pozvala je Evropsku uniju da istraži da li italijanska vlada Đorđe Meloni ograničava slobodu novinara da nezavisno izveštavaju.

U pismu upućenom potpredsednici Evropske komisije i komesarki za vrednosti i transparentnost Veri Jurovoj, italijanska vlada se optužuje za "očigledne pokušaje" da ućutka kritičke glasove i preuzme kontrolu nad javnim medijima.

"Pozivamo vas da obezbedite jednake uslove tokom kampanje za izbore za Evropski parlament kako biste omogućili fer i ravnopravno učešće svih različitih političkih snaga u medijima", navodi se u pismu koje su između ostalih potpisali Evropska federacija novinara, Međunaodna federacija novinara, Međunarodni evropski pokret i Nacionanlna italijanska novinarska federacija (FNSI).

U pismu koje je objavljeno na sajtu Međunarodnog evropskog pokreta navodi se da je nezavisnost medija, koja je osnova demokratije, pod ogromnim pritiskom u Italiji, da vlada Đorđe Meloni utiče na rad nacionalnog servisa otpuštanjem voditelja i cenzurisanjem programa koji su kritički prema vladi i da članovi vlade stalno napadaju novinare i štampu.

"Pozivamo vas da pokrenete istragu o ovim pokušajima vlade da zarobi medije i javne informacije, u skladu sa standardima Evropskog zakona o slobodi medija i s osnovnim vrednostima EU", navodi se u pismu.

Novinari italijanskog javnog servisa RAI su početkom meseca štrajkovali tvrdeći da Meloni pokušava da pretvori RAI u megafon vlade.

Zvaničnici Evropske komisije su za briselski portal Politiko rekli da ne mogu da pokrenu istragu jer Zakon o slobodi medija stupa na snagu u avgustu naredne godine.

Oni su podsetili da je Komisija u svom godišnjem izveštaju o vladavini prava pozvala Italiju da zaštiti uređivačku i finansijsku nezavinsost javnog servisa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija