Američki Stejt department i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) pokrenuli su zajednički SAD-EU Koordinacioni mehanizam za Zapadni Balkan fokusiran isključivo na manipulacije informacijama i mešanje iz inostranstva (FIMI), uključujući dezinformacije i propagandu.

Mehanizam je pokrenut nakon ministarskog sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju SAD-EU u Belgiji u aprilu, saopštio je 23. maja Stejt department.

"Prepoznajući našu zajedničku politiku prema Zapadnom Balkanu i stranim akterima koji ciljaju region operacijama FIMI, Mehanizam će ojačati intgritet informacionog okruženja na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će taj mehanizam osnažiti partnere istomišljenike da postanu samodovoljni u suočavanju sa pretnjama FIMI i rade zajedno kako bi smanjili sposobnost Rusije i Kine da koriste propagandne i kampanje manipulacije u regionu.

"Nastavićemo da radimo na integraciji regiona u evroatlantske strukture. Ta politika ima za cilj da ojača Evropu kao geostrateškog partnera, ojača demokratsku upravu i vladavinu prava i čini regionalne partnere bezebdnijim i prosperitetnijim. Ta politika počiva na zaštiti integriteta digitalnog informacionog prostora", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Zaključuje se da su danas, kada su i informacije sa činjenicama i one manipulativne slobodne i bez granica, za uspešno demokratsko upravljanje neophodne otvorene i na činjenicama zasnovane informacije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com