Evropska federacija novinara (EFJ) i njene četiri francuske afilijacije pozvale su vlasti Francuske da preduzmu neophodne mere zbog zabrinjavajućeg povećanja pretnji i nasilja nad novinarima u toj zemlji. U junu je u Francuskoj znatno povećano kršenje slobode štampe.

"Odgovornost je vlasti da garantuje slobodu štampe i okruženje koje omogućava novinarima da obavljaju svoj posao bezbedno", istakao je EFJ u saopštenju 5. jula.

Na platformi MFRR koju finansira EU u junu su registrovana 22 napada na novinare u Francuskoj u poređenju sa 32 napada u periodu od početka godine do kraja maja (u proseku šest mesečno).

Sa 54 upozorenja u prvih šest meseci godine, Francuska je peta među evropskim zemljama u kojima se na platformi MFRR beleži većina napada na novinare, posle Ukrajine, Nemačke, Italije i Turske.

Većinu incidenata zabeleženih u junu u Francuskoj činili su verbalni napadi i pretnje na društvenim mrežama.

EFJ je naveo i da je broj ksenofobičnih napada u junu udvostručen u odnosu na pet meseci pre toga (januar-maj).

Dodaje se da se 70% incidenata na rasnoj osnovi u junu odnosilo na izbore u Francuskoj.

Federacija i njene francuske afilijacije takođe su registrovale rast broja incidenata u koje su direktno umešane vlasti - policijskog nasilja, proizvoljnih hapšenja, sudskih presuda u kojima se novinari teraju da otkriju svoje izvore...

U saopštenju EFJ navodi se da zabrinjavajuće pogoršanje bezbednosti novinara u Francuskoj ide "ruku pod ruku" sa znatnim padom medijskog pluralizma, što je pokazao i Monitor medijskog pluralizma objavljen krajem juna.

Taj izveštaj je ukazao na rastući interes komercijalnih interesa i vlasnika medija koji ugrožavaju uređivačku nezavisnost u Francuskoj.

Posebno se ukazuje na "oligopolsku kontrolu i ideološku polarizaciju...", kao i na "predatorske strategije medijskih tajkuna".

EFJ i francuske afilijacije traže od ministarstva unutrašnjih poslova da udvostruči budnost po pitanju zaštite novinara a političke partije i njihove kandidate pozivaju da poštuju ulogu novinara i pravo na informisanje.

Zakonodavce su EFJ i francuske afilijacije pozvale da preispitaju pravila i pragove koncentracije kako bi se u Francuskoj garantovao medijski pluralizam i ojačala nezavisnost urednika i redakcija u cilju njihove zaštite od komercijalnih pritisaka i akcionara ili vlasnika medija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP