Najmanje 114 novinara i 14 medijskih radnika poginulo je od početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas i to je jedan od najsmrtonosnijih sukoba za novinare u poslednje tri decenije, prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ).

Komitet navodi da teški uslovi u Gazi povećavaju opasnost za novinare koji nastoje da izveštavaju o ratu i otežavaju toj i drugim organizacijama da u punoj meri ocene koliko su novinari pogođeni, preneo je portal axios.com.

Taj komitet je istraživao više od 130 slučajeva, uključujući potencijalna ubistva, hapšenja i povređivanja novinara i medijskih radnika u regionu od izbijanja rata pre godinu dana.

Većina novinara poginulih u sukobu su Palestinci i umrli su na opasnom zadatku, navodi CPJ i dodaje da su smrtni slučajevi uglavnom posledica bombardovanja ili vojnih napada.

Navodi se i da je u konfliktu poginulo 14 novinarki, kao i da su brojni fotografi i kamermani stradali dok su pomagali da se dokumentuje situacija u Gazi, gde mediji spolja jedva da imaju pristup.

Komitet je istakao da je broj novinara poginulih u ratu Izraela i Gaze bez presedana dodajući da je u ratu Rusije i Ukrajine od 2022. do 2024. stradalo 16 novinara i medijskih radnika.

Novinari se po međunarodnom humanitarnom pravu smatraju civilima i ne bi trebalo da budu direktna meta napada.

U međuvremenu branioci slobode štampe i humanitarci vrše pritisak na Izrael da prekine smrtonosne vojne operacije u Gazi.

CPJ navodi i da je rat Izraela i Hamasa osnažio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da cilja na medije koji kritikuju njegovu administraciju.

U maju je izraelska policija ušla u redakciju Al Džazire u Jerusalimu i skinula taj mediji sa kablovske mreže nakon što je parlament usvojio meru kojom se zatvara lokalna kancelarija novinske kuće u katarskom vlasništvu.

Netanjahu je i pre rata radio na širokoj konsolidaciji vlasti, uključujući uvođenje novih zakona za zauzdavanje nezavisnih medija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP