Novo telo koje su irske vlasti sertifikovale za rešavanje sporova u vezi sa Zakonom o digitalnim uslugama EU (DSA) ima snažne veze sa kompanijom Meta ali tvrdi da će ostati nezavisno. To telo će rešavati sporove sa Fejsbukom, JuTjubom i TikTokom.

Apils senter Jurop (Appeals Centre Europe, ACE), kompanija sa sedištem u Dablinu registrovana u julu, dobila je krajem septembra od irskog regulatora za medije sertifikat da se bavi sporovima u vezi sa DSA koji se odnose na uklonjene sadržaje, navela je ta kompanija u saopštenju, preneo je portal Euraktiv.

ACE je dobio "jednokratni, bespovratni, neobnovljivi" grant od 15 miiona dolara od nadzornog odbora Mete, rekao je za Euraktiv direktor ACE Tomas Hjuz. Taj nadzorni odbor je poseban enitet koji je stvorila Meta da odlučuje o moderiranju sadržaja.

Sva tri aktulena neizvršna direktora i izvršni direktor ACE takođu su poverenici nadzornog odbora, navodi se na sajtu te kompanije. U ACE kažu i da će biti izabrana još četiri neizvršna direktora.

Upitan zašto ACE nema neizvršne direktore koji nisu povezani sa Metinim telom, Hjuz je rekao da je "potrebna sertifikacija da bi angažovali osoblje, da bi uključili nove neizvršne direktore".

Na pitanje (ne)zavisnosti od Mete, Hjuz je rekao da je ACE poseban entitet sa "veoma strogom politikom u vezi sukoba interesa". Dodao je da će neizvršni direktori raditi isključivo u interesu ACE, u skladu sa irskim zakonom.

Irski regulator za medije nije odgovorio na zahtev Euraktiva za komentar.

Za Hjuza veze sa Metom nisu problem. Takođe je rekao da je finansiranje takvih inicijativa od strane privatnih kompanija jednako dobra ili bolja opcija od toga da vlade to rade. "Bio bih zabrinut da finansiranje stalno dolazi od vlada... ali i da velike platforme to rade", rekao je Hjuz.

Hjuz je takođe izrazio bojazni oko "budućnosti i potencijala za drakonskiju, direktniju intervenciju vlada u vezi govora na mreži".

On je pojasnio i da će se individualnim korisnicima u sporovima zaračunavati "nominalna naknada" od pet evra, u skladu sa DSA, a kompanijma od 95 evra i ako odluka bude u korist korisnika, naknada će mu biti refundirana.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis