Gradnja vetroparka i solarne elektrane Golubac trebalo bi da počne pre kraja godine, najavili su iz portugalske kompanije Grupa NOV koja u Srbiji ima kompaniju CNJ NEO Energo.

Ukupan instalisani kapacitet vetro i solarnog parka Golubac biće 20 MW, po 10 MW od oba obnovljiva izvora.

NEO energo planira da u te kapacitete i proizvodnju struje iz obnovljivih izvora investira 30 miliona evra i predviđa da će u nacionalnu elektromrežu Srbije davati 35 GWh godišnje.

"Računamo da do juna završimo sve potrebno (dozvole) i zatim počnemo izgradnju Golupca", rekao je direktor sektora inženjeringa, energije i životne sredine Grupe NOV Karlos Konseisao (Carlos Conceicao) novinarima iz Srbije koji su posetili Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU.

Konseisao je rekao da je energetska tranzicija u Portugalu počela ranije u odnosu na neke druge evropske zemlje jer ima vetar i Sunce kao obnovljive izvore.

U Srbiji je, koja takođe ima neke pogodnosti za obnovljivu energiju, tranzicija, prema njegovim rečima, počela malo kasnije.

On je rekao da je više razloga zbog kojih su zainteresovani za Srbiju. Na prvom mestu je to što Srbija kao zemlja u usponu, kada je reč o razvoju, ima lakši pristup finansijama Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Takođe vlada Srbije, rekao je Konseisao, za razliku od vlada većine zemalja EU, ima politike monetarne podrške sa ciljem podsticanja vetro i fotonaponskih parkova, fabrika za prečišćavanje vode, komunalnog i industrijskog otpada.

Pored toga, Srbija kao kandidat za članstvo u EU ima "hitnu potrebu" da ispuni uslove EU - da u periodu 2020-2030. iz obnovljivih izvora energije bude proizvedeno 32,5% potrošnje energije.


U Grupi NOV rekli su da potencijalne energetske projekte u Srbiji istražuju od 2010. i da su za prioritret postavili vetro i solarni park u opštini Golubac.

Među ciljevima te grupe i njene kompanije sa sedištem u Beogradu je i da investira u druge opštine u Srbiji u proizvodnju struje, kao i u oblasti tretiranja čvrstog i tečnog otpada gde se Grupa NOV takođe već dokazala.

Kako su rekli u Grupi, "otvoreni su da ispitaju potencijalne poslovne prilike u sektorima upravljanja vodom i otpadom, sami ili u partnerstvu sa srpskim kompanijama".

Kompanije iz Grupe NOV, koja direktno zapošljava oko 2.200 ljudi, rade u sektorima obnovljive energije, izgradnje infrastrukture i upravljanja u oblasti životne sredine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/Grupa NOV