U svetu je 2022. godine ubijeno najmanje 177 aktivista koji su se borili za zaštitu životne sredine, a od tog broja ogromna većina je ubijena u Latinskoj Americi, objavila je 13. septembra organizacija Global vitnes.

U najnovijem godišnjem izveštaju te nevladine organizacije navodi se da je broj ekoloških aktivista koji su ubijeni od 2012. do 2022- godine dostigao 1.910.

Gotovo devetoro od desetoro ubijenih stradalo je u Latinskoj Americi, a trećina tih fatalnih napada dogodila se u Kolumbiji, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Jedno od pet ubistava u svetu dogodilo se na području Amazonske prašume.

U Kolumbiji je samo prošle godine ubijeno 60 aktivista, iako su se vlasti te zemlje sporazumom obavezale da će sprečiti i istražiti napade.

Po broju ubistava u tom socio-političkom regionu prednjače i Brazil, Meksiko i Honduras.

U tom regionu su nasilje i pretnje prema aktivistima postali svakodnevnica, a uz instrumentalizaciju zakona ekološki aktivisti su sve češće i žrtve kriminalizacije, u nastojanju da se ućutkaju i spreče njihove aktivnosti.  

Velik broj ubistava zabeležen je i na Filipinima, a ono što je zajedničko, kako se navodi, jeste da su žrtve srazmerno daleko više pripadnici autohonih naroda, koji se bore da zaštite okruženje u kojem žive.

Oni su žrtve ubistava, ali i pretnji i zastrašivanja u vezi sa aktivnostima kao što su eksploatacija plemenitih metala ili seča šuma.

Samo na području Amazona, od 2014. godine je ubijeno najmanje 296 zaštitnika prirode.

U izveštaju se ukazuje da je nekoliko kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji ili SAD dovođeno u vezu sa kršenjem ljudskih prava pripadnika autohtonih zajednica na području Amazona.

Organizacija Global vitnes, koja ima sedišta u Londonu, Vašingtonu i Briselu, apelovala je na vlade širom sveta da zaštite ekološke aktiviste i njihovu ulogu u tome da ljudi postanu svesni klimatske krize.

"Vlade širom sveta moraju hitno da se pozabave tim bezumnim ubistvima onih koji ustaju u odbranu naše planete, i zaštitu njenog neprocenjivog ekosistema koji ima ključnu ulogu u borbi protiv klimatske krize. Neophodna je zajednička akcija na regionalnom, državnom i međunarodnom nivou kako bi se zaustavilo nasilje i nepravda sa kojom se suočavaju. Već je izgubljeno previše života, ne smemo da ih izgubimo još vie", rekao je jedan od rukovodilaca Global vitnesa Šruti Sureš.  

Izveštaj Global vitnesa, koji je sastavljen uz pomoć partnera širom sveta, objavljen je uoči velike svetske klimatske konferencije COP28 u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kojoj treba da bude izvučen bilans dosadašnjih napora da se realizuje Pariski klimatski sporazum iz 2015.  

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Global Witness