Oluje u Severnoj Americi i Evropi bile su u 2023. "destruktivnije nego ikada pre" i za posledicu su imale štetu od 76 milijardi dolara, od čega je osigurani gubitak bio 58 milijardi, procenila je nemačka osiguravajuća kuća Minih Re (Munich Re).

Širom sveta su prirodne katastrofe napravile u 2023. gubitke od oko 250 milijardi dolara pri čemu su osigurani gubici bili 95 milijardi, pokazao je novi izveštaj kompanije Minih Re.

Ukupni gubici su bili na nivou petogodišnjeg proseka dok su osigurani bili malo ispod proseka od 105 milijardi dolara.

U saopštenju nemačke kompanije navodi se da 2023, za razliku od prethodnih godina, nije bilo mega katastrofa u industrijski razvijenim zemljama, poput uragana Jan 2022.

Istovremeno je broj smrtnih slučajeva zbog prirodnih katastrofa u 2023. porastao na 74.000 i bio je daleko veći od prosečnog u poslednjih pet godina od 10.000.

Dalje se navodi da je, nakon nekoliko relativno mirnih godina, niz razornih zemljotresa doveo do humanitarnih katastrofa. Oko 63.000 ljudi izgubilo je život u zemljotresima, najviše od 2010.

S druge strane, navodi Minih Re, ekonomskim gubicima u prirodnim katastrofama dominirale su jake oluje - 76% ukupnih gubitaka bilo je povezano sa vremenskim prilikama a ostali su imali geofizičke uzroke.

Godinu za nama su obeležili i šumski požari kao posledica vrućina i suše.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP