Švajcarski proizvođač solarnih panela Mejer Burger saopštio je da će već početkom aprila zatvoriti svoje proizvodno postrojenje koje pravi gubitke u Nemačkoj, ako vlada ne odobri obećana sredstva kao pomoć industriji da ostane konkurentna.

"Sa pogoršanjem tržišnog okruženja u Evropi, nastavak ervopske solarne proizvodnje u punom obimu za sada nije održiv", navela je kompanija dodajući da je spremila "plan za smanjenje gubitaka u Evropi i fokusiranje na profitabilni rast u SAD".

Konačna odluka o najvećoj evropskoj fabrici solarnih modula u Frajbergu biće doneta u drugoj polovini februara i uticaće na 500 zaposlenih, prenosi Rojters.

Mejer Burger očekuje u 2023. prodaju od 135 miliona švajcarskih franaka uz operativni gubitak od najmanje 126 miliona a zbog lošeg stanja na tržištu, što je posledica prevelike kineske proizvodnje i trgovinskih restrikcija koje su uvele Indija i SAD.

U Kini i SAD proizvođači imaju koristi od sveobuhvarne industrijske politike, navela je švajcarska kompanija.

"Evropske kompanije koje ne dobijaju nikakvu podršku i nisu obilno subvencionisane, kao kineske, ne mogu da urade ništa po tom pitanju", rekao je direktor Mejer Burgera Ginter Erfurt, preneo je Rojters.

Proizvodnja solarnih ćelija u drugom pogonu u Nemačkoj biće nastavljena da podrži rast proizvodnje solarnih modula u fabrici švajcaske kompanije u SAD, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com