Automobili na električni pogon imaju brojne prednosti - doprinose sprečavanju klimatskih promena, tihi su i mogu da se napune na sopstvenoj utičnici. Ali u Švajcarskoj njihova prodaja ne teče po planu i na odluku kupaca i dalje uglavnom utiču negativne aspekti tih vozila.

U Švajcarskoj je u prvih šest meseci ove godine prodato 7% manje e-auta nego u istom periodu prošle godine, prenela je švajcarska radio-televizija SRF.

Kod takozvanih plag-in hibridnih automobila, koji se takođe ubrajaju u kategoriju vozila "na utičnicu" prodaja je bila mršavih dva odsto veća. Omiljeni su klasični hibridni automobili koji ne spadaju u tu kategoriju, i čija je prodaja porasla za 14% u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Prodaja dizelaša bila je tri odsto veća, a vozila sa benzinskim motorom su zabeležila pad prodaje od 12%.

Za takav razvoj, piše SRF, postoji nekoliko razloga. Kao prvo, e-auti više nisu oslobođeni poreza.

Zatim, i dalje je jako mala ponuda takvih vozila u donjem cenovnom segmentu.

Jedna anketa švajcarskog auto-moto kluba TCS pokazala je i da ljudi ne kupuju e-aute i zato što kod kuće nemaju stanicu za punjenje.

Predsednilk TSC Peter Geči pojasnio je da ugradnja takvih stanica nije nikakav problem u porodičnim kućama, jer o tome odlučuje njihov vlasnik.

Medutim, u stambenim zgradama sa više stanova o tome ne može da odlučuje jedan stanar jer je potrebna posebna infrastruktura sa kojom moraju da se saglase svi stanari, rekao je Geče.  

Švajcarski parlament je proletos odbacio zahtev da država isplaćuju subvencije za takve elektro-punjače u stambenim zgradama, uz obrazloženje da je ta odluka na kantonima, piše SRF.

Švajcarska zato kaska i za zartanim ciljem iz "Mape puta eklektromobilnost 2025", koja predviđa da te godine 50% novodopuštenih vozila budu ona koja se pune preko utičnice. Trenutno je taj udeo 26%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Eurostat