Najveće svetske banke i finansijske institucije, njih 14, obećaće podršku razvoju nuklearne energije, piše Fajnenšel tajms.

Na događaju 23. septembra sa savetnikom Bele kuće za klimatsku politiku Džonom Podsetom podršku će obećati i Banka Amerike, Barklejs, BNP Pariba, Siti, Morgan Stenli i Goldman Saks.

Događaj se organizuje radi podrške jednom od ciljeva klimatskih pregovora COP28 (održanih 2023.) da se svetski kapaciteti za nuklearnu energiju utrostruče do sredine veka.

"Ovaj dogaćaj će promeniti igru", rekao je za Fajnenšel tajms Džordž Borovas zadužen za nuklearnu energiju u advokatskoj firmi Hanton Endrjus Kurt i član uprave Svetskog nuklearnog udruženja, preneli su portali.

Borovas je rekao da će podrška banaka pomoći da se normalizuje nuklearna energija kao "deo rešenja za klimatske promene" a ne "neophodno zlo".

Banke bi mogle da podrže nove elektrane povećanjem direktnog kreditiranja i projektnog finansiranja nuklearnih kompanija, organizovanjem prodaje obveznica ili uvođenjem kompanija u fondove privatnog kapitala ili kredita, rekao je Borovas za britanski poslovni dnevnik.

BNP je za Fajnenšel tajms istakao da "ne postoji scenario" u kome bi svet do 2050. mogao da dostigne ugljeničnu neutralnost bez nuklearne energije, pozivajući se na Međuvladin panel o kilmatskim promenama UN.

U Barklejsu kažu da učestvuju jer bi nuklearna energija mogla da bude rešenje za isprekidanost isporuka energije iz Sunca i vetra, preneli su portali pisanje Fajnenšel tajmsa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP