WWF je osigurao skoro pet miliona evra za revitalizaciju četiri područja u Evropskom Amazonu

Revitalizacija reka je glavna tema ovogodišnjeg Svetskog dana močvarnih staništa, koji se 2. februara obeležava još od 1971. godine. A upravo je revitalizacija određenih rečnih područja u Evropskom Amazonu rezultat koji svetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi da postigne kroz svoj novi projekat čija vrednost iznosi skoro pet miliona evra.

"Ulaganjem u obnovu reka, močvara i tresetišta ulaže se u klimatski otpornu budućnost i jako smo srećni što su to prepoznali i naši donatori koji su odlučili da ulože u obnovu Mure, Drave i Dunava u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji", ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

"Kroz petogodišnji projekt 'Revitalizacija Evropskog Amazona' koji sprovodimo na području petodržavnog UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, biće revitalizovani različiti ekosistemi na četiri lokacije, a lokalno stanovništvo će biti direktno uključeno u sve aktivnosti. Osim što ćemo podržati razvoj održivih oblika poslovanja sprovođenjem održivog ekonomskog inkubatora, povezaćemo i sve ključne činioce kako bi zajednički nastavili da revitalizujemo to područje i nakon završetka našeg projekta", ističe Korn Varga.   

U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje biti rađeno na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu plavnu šumu, a osim toga biće istraženo kako će se područje prirodno revitalizovati.

Revitalizovaćemo vlažne livade uz reku Muru u Sloveniji, gde će biti uspostavljen i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u saradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama.

U Hrvatskoj će, na reci Dravi, u blizini ušća reke Mure, biti povezan rukavac čime će se povećati retencijsko područje za vreme većih vodenih talasa i tako će ponovno biti omogućen protok vode na popularno kupalište u blizini opštine Legrad. U Parku prirode Kopački rit biće očišćen rukavac i tako povezan Dunav s Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku.

"Močvarna staništa su dom za čak 40% svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svetu čija dobrobit direktno zavisi od njih. Zbog toga su investicije poput ove za Evropski Amazon, od izuzetne važnosti. Jedino tako možemo da se suočimo s klimatskom i krizom biološke raznovrsnosti odnosno da ostvarimo održivi razvoj", zaključuje Korn Varga.

Projekat "Revitalizacija Evropskog Amazona" podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina.

Saopštenje WWF Adria

Foto: Program za ugrožene krajolike