Ministarstvo zaštite životne sredine, u partnerstvu sa timom Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizuje Dijalog o klimatskim promenama u petak, 24. novembra, u 9.00 u Centru Sava (Milentija Popovića 9).

Ove godine događaj će se fokusirati na konkretne aktivnosti koje treba preduzeti da bi Srbija smanjila zavisnost privrede od fosilnih goriva i na vreme povećala otpornost na izmenjene klimatske uslove, posebno u oblasti poljoprivrede. Takođe, biće reči o tome kako obezbediti finansiranje za ubrzanje zelene tranzicije.

Uvodna obraćanja:

  • Sandra Dokić, državna sekretarka, Ministarstvo zaštite životne sredine
  • Bojan Vranjković, državni sekretar, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  • Emanuele Žofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji
  • Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN-a u Srbiji
  • Jakup Beriš, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji
  • Ibrahim Al Darmaki, Šef Odeljenja za ekonomske, političke i medijske poslove, Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji

U dijalogu će učestvovati predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srbije, stručnjaci za oblast klimatskih promena, predstavnici Evropske unije, međunarodnoih finansijskih institucija,  privrede, civilnog društva, kao i agencija UN-a u Srbiji.

Događaj će pratiti izložba više od 60 inovacija iz Srbije koje predstavljaju konkretna, praktična  rešenja za prelazak na cirkularnu ekonomiju, povećanje energetske efikasnosti, smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine, kao i za smanjenje energetskog siromaštva.