Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Eliksir Grupa predstaviće rezultate projekta "Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji", u petak, 22. decembra, u 10.30 u Privrednoj komori Srbije (Resavska 15, sala 2, Beograd).

Kako bi doprinela efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja i većoj konkurentnosti privrede Srbije, Eliksir Grupa predstaviće svoje najbolje prakse i preporuke za unapređenje proizvodnog procesa, kao i dalje investicije, koje vode ka smanjenju upotrebe sirovina, energije i emisija ugljen dioksida u proizvodnji đubriva i fosforne kiseline.

Govoriće, pored ostalih:

  • Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene, Program Ujedinjenih nacija za razvoj
  • Alija Salkunić, supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje, Eliksir Grupa
  • Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju, Privredna komora Srbije

Događaj je deo projekta "Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji" koji je sprovela Elixir Grupa, uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji". Inicijativu, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.